5 stycznia 2022

Lubisz PIKANTNE DANIA? Sprawdź, czy na pewno możesz je jeść!

Niektórzy nie wyobrażają sobie życia bez ostrych przypraw i pikantnych dań. Nie lubią mdłych smaków i starają się wybierać bardzo wyraziste smaki. Jednak nie każdy może sobie na takie dania pozwolić.

Ostre smaki

Pikantne przyprawy mają wiele zalet. Dzięki nim dania zyskują na smaku i wyrazistości. Przyprawy mają działanie antybakteryjne i potrafią mocno rozgrzać. Pobudzają też wydzielanie soków trawiennych, poprawiają trawienie. Do tego przyspieszają przemianę materii, a to sprzyja odchudzaniu. Kapsaicyna, która znajduje się w papryczkach chili obniża zły cholesterol.

Kto nie może jeść pikantnych potraw?

Jednak nie każdy może sobie pozwolić na jedzenie ostrych potraw. Dla niektórych takie dania mogą mieć wręcz katastrofalne skutki. Pikantne przyprawy zwiększają ukrwienie przewodu pokarmowego. To zdecydowanie ułatwia trawienia tłustych i ciężkostrawnych pokarmów. Niestety oprócz tego może zaostrzać wiele chorób, z którymi się borykamy. Ostre przyprawy drażnią błonę śluzową całego układu pokarmowego. Pikantnych przypraw i dań nie powinny spożywać osoby, które cierpią na takie choroby jak:

-refluks żołądkowo-przełykowy

-zespół jelita drażliwego

-choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy

Do tego osoby, które mają wrażliwy żołądek, problemy z układem pokarmowym i borykają się ze stanami zapalnymi układu pokarmowego, powinny całkowicie wykluczyć ze swojej diety ostre przyprawy i pikantne dania. Muszą wybierać łagodne dania, które przecież też mogą być pyszne.

Źródło: WP

Zdjęcie: Pexels

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.