Lubisz pieczarki? Radzimy, w jaki sposób je myć, żeby zachowały swoje walory smakowe. Spróbuj koniecznie tego sposobu.
Popularne pieczarki
Wiele osób wprost przepada za pieczarkami. Mają one bardzo wiele zastosowań w kuchni. Można przygotowywać z nich zapiekanki, sosy, zupy, dodawać do mięs i makaronów. Możliwości jest naprawdę bardzo wiele. Sprawdzą się też jako dodatek do sałatek, przekąsek. Niestety pieczarki czasem przygotowywujemy w nieodpowiedni sposób. Tracą one swoje walory smakowe i zapachowe. Do tego nie najlepiej wyglądają, a przecież nie o to nam chodzi w kuchni. Ma być pysznie i potrawa ma też cieszyć oko.
Sposób na pieczarki
Nie należy myć pieczarek przez dłuższy czas pod mocnym strumieniem wody. Niestety taki sposób sprawia, że pieczarki błyskawicznie chłonął wilgoć. A przez to smak i zapach ulegają pogorszeniu. Dlatego, żeby zadbać o walory smakowe i zapachowe pieczarek, należy szybko i delikatnie opłukać je i położyć do odsączenia. Można też oczyścić je przy pomocy specjalnego pędzelka.
Jak przechowywać?
Należy przechowywać pieczarki w chłodnym miejscu. Warto schować je do lodówki, ale nawet tam nie powinny leżeć zbyt długo. Jeśli pieczarki zmieniły kolor i są znacznie ciemniejsze, mają też nieprzyjemny zapach, oznacza to, że nie nadają się już do spożycia.
Źródło: Radio Zet
Zdjęcie: Pexels