12 lutego 2022

Co zrobić, żeby perfekcyjnie ugotować ryż? Jest na to sposób!

Gotujesz ryż i po ugotowaniu wygląda on źle i jeszcze gorzej smakuje? Być może popełniasz ten częsty błąd. Sprawdź, co zrobić, żeby gotowanie ryżu nie sprawiało kłopotu.

Ryż dobry na wszystko

Ryż na stałe zagościł już w naszej kuchni. Jest doskonałym dodatkiem do dań obiadowych czy sałatek. Można z ryżu przyrządzić smaczne kotlety i zapiekanki. Gotowanie ryżu wydaje się dziecinnie proste, jednak to tylko pozory. Często ryż po ugotowaniu nie nadaje się do spożycia i nie najlepiej wygląda. Jest on kleisty i niesmaczny.

Recepta na sukces

Co zrobić, żeby właściwie ugotować ryż? Zależy nam, żeby był on sypki, a nie sklejony. Wiele osób, gdy gotuje ryż wrzuca go bezpośrednio do garnka. Jednak ryż najpierw należy opłukać pod bieżącą wodą. Ten sposób sprawi, że pozbędziemy się nadmiaru skrobi. Ryż nie będzie tak kleisty a bardziej sypki. Pamiętajmy, żeby gotować ryż w odpowiedniej ilości wody. Na szklankę ryżu powinny przypadać 1,5 do 2 szklanek wody. Jeśli zależy nam, by ryż zyskał jak najbardziej śnieżnobiały odcień, warto do gotowania dodać odrobinę soku z cytryny.

Jak przechowywać ryż?

Ryż najlepiej przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, które oddalone jest od źródeł ciepła. Warto ryż przesypać do pojemnika i dbać o to, by był szczelnie zamknięty. Po ugotowaniu możemy przechowywać ryż przez najbliższe kilka dni w lodówce.

Źródło: Radio Zet

Zdjęcie: Pexels

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.