1 maja 2021
Szybkie i smaczne przekąski na grilla urozmaicą menu, ale też zachwycą znajomych i rodzinę, którzy są przyzwyczajeni do tradycyjnej karkówki czy kiełbasy. Kolorowe dania będą nie tylko rewelacyjnie smakować, ale też wyglądać.
- Pieczone warzywa. Podczas grilla nie może zabraknąć pieczonego bakłażana, cebuli czy też pieczarek. Te warzywa można nie tylko bezpośrednio piec na grillu, ale np. zawinąć w folię aluminiową. Szczelne zamknięcie tych warzyw z przyprawami pozwoli cieszyć się niezwykłym aromatem.
- Papryka zapiekana z serem fetą i szpinakiem. To danie mało komu jest znane, a jest naprawdę wyjątkowe. Paprykę wystarczy oczyścić z ziaren, nafaszerować serem fetą i świeżym lub rozmrożonym szpinakiem. Wszystko to należy zawinąć w folię aluminiową i piec z każdej strony.
- Grzanki z masłem czosnkowym. Wystarczą bułki tzw. paluchy, które trzeba pokroić w plastry 2 cm, a następnie posmarować masłem i natrzeć sproszkowanym czosnkiem. Wszystko to potem piec bezpośrednio na grillu.
- Mini tortille z kurczakiem. To danie zajmie nieco więcej czasu, jednak jest jego warte. Do niego będzie potrzebny ugotowany kurczak, gotowe tortille i sos. Kurczaka należy przełożyć do tortilli, polać sosem, zawinąć, a następnie pokroić w plastry ok. 4 cm. Następnie piec na grillu z każdej strony.
- Smażona kukurydza. Niewielu z nas przygotowuje tę potrawę, a jest naprawdę smaczna. Potrzeba do niej kolby kukurydzy, masła, czosnku. Najpierw trzeba wykonać sos: roztopione masło z sprasowanym czosnkiem. Tym należy natrzeć kolby kukurydze, następnie owinąć z folię aluminiową i upiec do miękkości!
My wypróbowaliśmy wszystkie te przepisy, mamy nadzieję, że Wy również skusicie się na niektóre. Warto zaskoczyć naszych gości czymś innym, mniej znanym.
Zdjęcie: Pixabay