Sernik jest bardzo chętnie wybieranym ciastem przez łasuchów. Jednak jak go zrobić, żeby był pyszny i puszysty? Mamy prosty przepis!
Tajemnica pieczenia
Głównym składnikiem tego prostego i pysznego przepisu jest oczywiście ser twarogowy. Oprócz tego jajka i masło. Ten sernik nie jest za słodki. Przypadnie do gustu wielu smakoszom. Tajemnicą tego sernika jest proces pieczenia. Gdy pieczemy to ciasta to musimy zmniejszać temperaturę. Następnie ciasto trzeba zostawić po upieczeniu na noc w piekarniku. Pamiętaj, żeby pod żadnym pozorem podczas pieczenia nie otwierać piekarnika. Ten sernik jest pyszny i łatwy. Spróbuj koniecznie!
Na każdą okazję
Sernik doskonale sprawdzi się jako ciasto na różne okazje. Z powodzeniem osłodzi nam jesienne wieczory i umili poranki z kawą. Będzie dobrym wyborem, tym bardziej, że przepis jest naprawdę łatwy i warty wypróbowania.
Składniki:
- 1 kg sera twarogowego
- 1 szklanka cukru
- 20 dag miękkiego masła i łyżeczka do wysmarowania formy
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 190 stopni. Masło przełóż do garnuszka, roztop i zostaw do wystygnięcia. Zmiel ser lub skorzystaj z gotowego, zmielonego sera. Dodaj masło, jajka, cukier, mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj na gładką masę. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Boki wysmaruj masłem. Ciasto przelej do formy i wstaw do piekarnika. Piecz 20 minut. Zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz następne 30 minut. Zmniejsz do 120 stopni i piecz kolejne 30 minut. Potem wyłącz piekarnik . Zostaw sernik na noc w piekarniku. Nie otwieraj drzwiczek. Rano wyjmij i wstaw do lodówki na 3-4 godziny. Smacznego!
Źródło: mniamniam
Zdjęcie: Pexels