29 września 2021
Początek jesieni to znakomity moment, żeby przyrządzić krem z dyni. Magda Gessler zna super przepis na to pyszne i zdrowe danie. Wypróbuj go koniecznie i ciesz się wyśmienitym smakiem.
Sekret restauratorki
Żeby zrobić ten krem z dyni, który poleca Magda Gessler należy zaopatrzyć się w następujące składniki:
- 1,5 kg dyni
- 200 ml mleka
- 200 ml bulionu warzywnego
- 200 ml śmietanki 30 procentowej
- 4 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól morska i biały pieprz do smaku
- natka pietruszki i pestki dyni do dekoracji
Jak zrobić krem?
Według przepisu od Magdy Gessler należy najpierw ugotować dynie. Musimy obrać dynię, pokroić w kosteczkę i włożyć ją do garnka. Zalewamy ją bulionem warzywnym i doprawiamy solą. Gotujemy do czasu aż zmięknie. Potrwa to 15 minut od zagotowania wywaru. Dodajemy obrany czosnek i gotujemy jeszcze 5 minut. Następnie wszystko blendujemy na gładką masę. Teraz dodajemy śmietankę i raz jeszcze wszystko gotujemy. Na koniec doprawiamy pieprzem i dekorujemy. Można korzystać z różnych gatunków dyń. Każde warzywo jest pyszne i nieco inne w smaku. Smacznego!
Źródło: Gazeta.pl
Zdjęcie: Facebook/Magda Gessler
Pexels