29 kwietnia 2021
Być może został Wam w lodówce serek homogenizowany, którego termin ważności dobiega końca? Wówczas można użyć go do przygotowania pysznych ciasteczek.
Dodatek serka homogenizowanego sprawia, że ciasteczka są delikatne i tylko lekko słodkie. Przygotowanie jest bardzo proste!
- Około 70 gram masła (ok. 1/3 kostki) rozpuścić na małym ogniu.
- Masło zmiksować z 1 łyżką miodu (można dać więcej, ew. jeśli nie macie miodu, dodajcie cukier).
- Następnie dodajemy 1 jajko i miksujemy, później 1 serek waniliowy (ok. 150 gram). Masa powinna być puszysta.
- Do masy dodajemy 1/2 szklanki mąki kukurydzianej (ew. pszennej) wymieszanej z 1/2 łyżeczki proszku do pieszczenia i 1/2 łyżeczki cynamonu.
- Po dokładanym zmiksowaniu, stopniowo dodajemy ok. 1 szklanki mąki pszennej. Ciasto powinno być elastyczne.
- Wykładamy na stolnicę podsypując mąką i zagniatamy. Wałkujemy na ok 0,5 cm. i wycinamy dowolne kształty.
- Ciasteczka ozdabiamy cukierkami, czekoladkami lub bakaliami i pieczemy około 10 minut (do lekkiego zrumienienia) w temperaturze 170 stopni.
Zobacz też: Lagun hitem Internetu! Od czego zaczęła się popularność laguna?