28 kwietnia 2021

Co to jest water pairing i jakie są jego zasady?

Większości z nas znane jest pojęcie „sommelier” czyli osoby dobierającej wino do posiłku. Water pairing jest pokrewną umiejętnością i dotyczy wody.

Woda to woda, można by powiedzieć, tymczasem water pairing czyli dobieranie wody do posiłku także może okazać się sztuką. Jak mówi Tomasz Kolecki, mistrza water pairingu:

Pijąc wodę możemy zniszczyć to, co mamy na talerzu, utrwalić te elementy, które lubimy lub zgubić te, których nie lubimy – rozproszyć je. Wodę powinniśmy dobierać do posiłku w ten sam sposób jak wino lub inne napoje, które mają swój określony profil. Jeśli mamy dobrze dobraną wodę do posiłku, to warto sięgnąć po nią po każdym kęsie.*

 

A jak wybrać wodę do danego dania i czym się kierować, radzi Lara Gessler:

 

? Do cięższych przekąsek, jak deska serów i wędlin ?świetnie pasuje mineralna woda gazowana. Do antipasti Włosi piją S.Pellegrino.
Bardzo dobrze pasuje do cięższych win, które zwykle podaje się do takich przekąsek.
?????

?Jeśli natomiast chcecie podać oliwki, łososia wędzonego lub sałatę, to delikatna i słodkawa, niegazowana woda Acqua Panna sprawdzi się tu świetnie, bo bardzo dobrze znosi słone smaki. Pasuje do lżejszych lub słodszych win, również musujących.

 

Warto też popróbować z różnymi wodami do posiłku i sprawdzić, jak zmienia się smak potrawy w zależności od wody.

 

Zobacz też: Edyta Pazura słucha TEGO podczas gotowania. Lepsze niż radio!

 

*cyt. fortalks.pl

 

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.