Crumble czyli owoce pod kruszonką to prosty, a bardzo smaczny deser.
Jak przyznaje Ania Starmach owoce pod kruszonką są jej ulubionym deserem. Jak napisała:
Owoce pod kruszonką to od lat mój deser nr 1! W zależności od sezonu, kruszonką zasypuję jabłka, morele, truskawki lub… rabarbar.
Jak go przygotować?
Składniki na kruszonkę:
200 g mąki pszennej
150 g masła, w temperaturze pokojowej
90 g drobnego cukru do wypieków
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zagnieść rękami w misce.
Składniki na nadzienie (tu z jabłek)
1.5 kg jabłek lub innych owoców: malin, truskawek, rabarbaru, moreli…
2 łyżki cukru
łyżka masła
laska wanilii (lub 1 łyżeczka cukru waniliowego)
łyżeczka cynamonu
garść rodzynek
Przygotowanie:
Na patelni roztopić masło i dodać pokrojone w ósemki jabłka. Po chwili dodać pozostałe składniki i dusić około 5-10 minut.
Nadzienie przełożyć do żaroodpornej formy i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 4-0-45 minut.
Podawać na ciepło lub zimno. Można też serwować z lodami waniliowymi.
Zobacz też: Mus z awokado z karobem. Lara Gessler poleca na śniadanie!