7 maja 2021

Owoce pod kruszonką to ulubiony deser Anny Starmach. Jak go przygotować?

Crumble czyli owoce pod kruszonką to prosty, a bardzo smaczny deser.

Jak przyznaje Ania Starmach owoce pod kruszonką są jej ulubionym deserem. Jak napisała:

 

Owoce pod kruszonką to od lat mój deser nr 1! W zależności od sezonu, kruszonką zasypuję jabłka, morele, truskawki lub… rabarbar.

 

https://www.instagram.com/ania_starmach/

 

Jak go przygotować?

 

Składniki na kruszonkę:

 

200 g mąki pszennej
150 g masła, w temperaturze pokojowej
90 g drobnego cukru do wypieków

 

Przygotowanie:

 

Wszystkie składniki zagnieść rękami w misce.

 

 

Składniki na nadzienie (tu z jabłek)

 

1.5 kg jabłek lub innych owoców: malin, truskawek, rabarbaru, moreli…
2 łyżki cukru
łyżka masła
laska wanilii (lub 1 łyżeczka cukru waniliowego)
łyżeczka cynamonu
garść rodzynek

 

Przygotowanie:

 

Na patelni roztopić masło i dodać pokrojone w ósemki jabłka. Po chwili dodać pozostałe składniki i dusić około 5-10 minut.

 

Nadzienie przełożyć do żaroodpornej formy i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 4-0-45 minut.

 

Podawać na ciepło lub zimno. Można też serwować z lodami waniliowymi.

 

Zobacz też: Mus z awokado z karobem. Lara Gessler poleca na śniadanie!

 

źródło: https://www.instagram.com/ania_starmach/

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.