7 maja 2021

Co oznacza biała piana na rosole? I co z nią zrobić? Lepiej sprawdźcie!

Biała piana na rosole? Jeśli widzisz coś takiego na rosole, musisz koniecznie zacząć działać! Ratuj rosół! Inaczej zupa straci smak.

Dobry rosół

Każda pani domu, a nawet pan domu , ma swój sposób na tę zupę. Zwykle takich sprawdzonych receptur na domowy rosół strzeże się, jak oka w głowie. Najważniejsze, by był pyszny i rozgrzewający.

Błąd w sztuce

Ważne jest, żeby wybrać dobre jakościowo i świeże produkty. Rosół należy gotować długo na wolnym ogniu. Niestety jedna błędna decyzja można zniszczyć cały kulinarny wysiłek. Musimy obserwować to, co dzieje się na powierzchni naszego rosołu.. Jeśli pojawi się białą piana, koniecznie musimy działać. Inaczej rosół nie będzie dobry.

Uważaj na szumowinę

Rosół zaczynamy gotować w zimnej wodzie i stopniowo podnosimy jego temperaturę. Właśnie wtedy możemy zauważyć białą lub szarą pianę na powierzchni zupy. To ścięte białko, które wytrąca się z gotowanego mięsa. Piana zwana jest szumowiną. Może zawierać zanieczyszczenia, ale łatwo ich uniknąć. Wystarczy dokładnie umyć mięso przed włożeniem do garnka. Należy mięso włożyć do zimnej wody, doprowadzić do wrzenia, a gdy białko się zetnie to ponownie zagotować zupę.

Łatwa do usunięcia

Pianę można też usunąć łyżką cedzakową. Dobrym trikiem jest też posypanie szumowin Solą. Dzięki temu opadną one na dno. Gdy zostawimy szumowiny, to nie będą miały one wpływu na nasze zdrowie. Jednak warto obserwować gotowanie się rosołu od początku i w porę reagować.

Źródło: Smakosze

Zdjęcie: Facebook


Dodaj komentarz

Your email address will not be published.