29 kwietnia 2021

MUSHPASTA. Wypróbuj oryginalny przepis od Jagny Niedzielskiej!

Jagna Niedzielska to autorka książki „Bez resztek. Kuchnia zero waste czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia” oraz propagatorka zdrowego żywienia.

Z uwagi na swoje podejście do jedzenia, Jagna Niedzielska proponuje oryginalne, nietypowe dania czy dodatki do dań.

Podobnie jest z MUSHPASTA. Pastą, która może stanowić dodatek do wielu dań czy też przyprawę i to bez żadnych wzmacniaczy smaku!

 

To jest coś co zrewolucjonizuje Waszą kuchnię! Coś co zawsze warto mieć w lodówce! Wegański dosmaczek. Idealny do kuchni wegańskiej, wegetariańskiej i w tej, w której po prostu ogranicza się spożywanie mięsa!

 

Taką pastę można dodawać do makaronu, kaszy czy risotto. Mushpasta może być też przyprawą do wegetariańskiego gulaszu czy zupy, pieczonych lub gotowanych warzyw itp.

 

https://www.instagram.com/jagna.niedzielska/

 

Jak ją przygotować?

 

Składniki na słoiczek ok. 350ml
– 50g suszonych shitake
– 200ml sosu sojowego
– 50ml wody
– 3 łyżki cukru
– 6 łyżek oleju roślinnego
.
Przygotowanie:
➡️ wszystkie składniki wrzuć do garnka i gotuj przez około 2-3h na bardzo małej mocy kuchenki. Po tym czasie zblenduj, wystudź i wsadź do słoika.

 

Po przygotowaniu pastę trzeba przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku, w lodówce. Do potraw dodawać w proporcji 1 kopiasta łyżka na 1 litr wody lub płynu.

 

Zobacz też: Mus z awokado z karobem. Lara Gessler poleca na śniadanie!

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.