19 maja 2021

Młoda kapusta, czyli wiosenne danie od zaraz!

Wiosna nieodłącznie kojarzy się nam z młodą kapustą. Te zdrowe i smaczne warzywo można przyrządzić na wiele sposobów. Przedstawiamy jeden z nich.

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • koperek
  • liść laurowy
  • pieprz czarny
Pexels

Przygotowanie:

Drobno kroimy cebulę, kapustę szatkujemy i dodajemy do niej startą marchewkę. Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie, wlewamy niewielką ilość wody. Całość gotujemy 20 minut. Dodajemy podsmażaną cebulę i dalej gotujemy do miękkości.

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy odrobinę mąki, dokładnie mieszamy. Gdy zasmażka się zarumieni, dodajemy ją do kapusty i dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekany koperek, sól i pieprz.

Kapusta może być dodatkiem do mięs i do ryb.

Smacznego!

Źródło: Smaker

Zdjęcia: Pexels

 

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.