19 maja 2021
Wiosna nieodłącznie kojarzy się nam z młodą kapustą. Te zdrowe i smaczne warzywo można przyrządzić na wiele sposobów. Przedstawiamy jeden z nich.
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 2 marchewki
- 2 cebule
- koperek
- liść laurowy
- pieprz czarny
Przygotowanie:
Drobno kroimy cebulę, kapustę szatkujemy i dodajemy do niej startą marchewkę. Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie, wlewamy niewielką ilość wody. Całość gotujemy 20 minut. Dodajemy podsmażaną cebulę i dalej gotujemy do miękkości.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy odrobinę mąki, dokładnie mieszamy. Gdy zasmażka się zarumieni, dodajemy ją do kapusty i dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekany koperek, sól i pieprz.
Kapusta może być dodatkiem do mięs i do ryb.
Smacznego!
Źródło: Smaker
Zdjęcia: Pexels