Ile piec sernik, żeby był pyszny i puszysty? Oto recepta na sukces!

Prawie każdy przepada za sernikiem. Jak jednak upiec te ciasto, żeby było doskonałe? Tajemnica kulinarnego powodzenia tkwi w czasie pieczenia, dostosowanym do wagi masy serowej.

Spiesz się powoli

Najlepszy jest sernik wilgotny, puszysty i aksamitny. Należy go piec w niższych temperaturach, czyli od 150 do 180 stopni Celsjusza. Tym samym wydłuża się czas, jaki ciasto spędzi w piekarniku. Przygotuj się nawet na 1,5 godziny pieczenia.

Ile czasu piec sernik z 1 kg sera?

Ilość masy twarogowej ma duże znaczenie. Nie chcemy. żeby nasz wypiek był popękany czy wyschnięty, a  pyszny i estetyczny w wyglądzie. Gdy chcemy, żeby sernik był raczej niski i przypominał tartę, pieczmy go 60-70 minut w piekarniku.

Pexels

Ile czasu piec sernik z 2 kg sera?

Taka ilość sera oznacza, że będziemy mieli do czynienia z wysokim sernikiem. W tym przypadku temperatura piekarnika nie powinna przekraczać 150 stopni Celsjusza. Czas pieczenia będzie wynosił 90-100 minut. Żeby wypiek nie wysechł, możemy wcześniej zanurzyć go w kąpieli wodnej.

Ile czasu piec sernik na kruchym spodzie?

Proces pieczenia należy podzielić na dwa etapy. Najpierw w piekarniku przygotuj kruche ciasto. Po rozwałkowaniu nakłuj ciasto w kilku miejscach widelcem. Przygotowanie kruchego spodu w temperaturze 180 stopni, zajmie 20 minut. Potrzebne będzie 1, 5 kg masy serowej. Pieczenie całości w temperaturze 160 stopni Celsjusza, zajmie 80-90 minut. Temperatura nie powinna być wyższa, żeby sernik się nie przypalił.

Źródło: Przepisy

Zdjęcia: Pexels

KRP

Poprzedni artykuł

Ten koktajl postawi cię na nogi! Marchewka i pomarańcza dają moc!

Następny artykuł

Młoda kapusta, czyli wiosenne danie od zaraz!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *