Prawie każdy przepada za sernikiem. Jak jednak upiec te ciasto, żeby było doskonałe? Tajemnica kulinarnego powodzenia tkwi w czasie pieczenia, dostosowanym do wagi masy serowej.
Spiesz się powoli
Najlepszy jest sernik wilgotny, puszysty i aksamitny. Należy go piec w niższych temperaturach, czyli od 150 do 180 stopni Celsjusza. Tym samym wydłuża się czas, jaki ciasto spędzi w piekarniku. Przygotuj się nawet na 1,5 godziny pieczenia.
Ile czasu piec sernik z 1 kg sera?
Ilość masy twarogowej ma duże znaczenie. Nie chcemy. żeby nasz wypiek był popękany czy wyschnięty, a pyszny i estetyczny w wyglądzie. Gdy chcemy, żeby sernik był raczej niski i przypominał tartę, pieczmy go 60-70 minut w piekarniku.
Ile czasu piec sernik z 2 kg sera?
Taka ilość sera oznacza, że będziemy mieli do czynienia z wysokim sernikiem. W tym przypadku temperatura piekarnika nie powinna przekraczać 150 stopni Celsjusza. Czas pieczenia będzie wynosił 90-100 minut. Żeby wypiek nie wysechł, możemy wcześniej zanurzyć go w kąpieli wodnej.
Ile czasu piec sernik na kruchym spodzie?
Proces pieczenia należy podzielić na dwa etapy. Najpierw w piekarniku przygotuj kruche ciasto. Po rozwałkowaniu nakłuj ciasto w kilku miejscach widelcem. Przygotowanie kruchego spodu w temperaturze 180 stopni, zajmie 20 minut. Potrzebne będzie 1, 5 kg masy serowej. Pieczenie całości w temperaturze 160 stopni Celsjusza, zajmie 80-90 minut. Temperatura nie powinna być wyższa, żeby sernik się nie przypalił.
Źródło: Przepisy
Zdjęcia: Pexels