28 kwietnia 2021

Kimchi to zdrowa kiszonka. Wypróbuj polską wersję!

Kimchi to koreańska kiszonka. Najczęściej przygotowywana z kapusty pekińskiej, rzepy czy ogórka.

Tak przygotowane kimchi może stanowić przystawkę, dodatek do dania głównego, ale jest też składnikiem wielu innych potraw w kuchni koreańskiej. Podobnie jak nasze swojskie kiszonki – kapusta czy ogórki – także koreańska kiszonka zawiera zdrowe bakterie, tak ważne dla działania naszego przewodu pokarmowego. Z tego powodu warto spróbować także kimchi, a jej polską wersję proponuje blogerka Vegatonka.

 

Długo zwlekałam ze zrobieniem kimchi, bo osobiście nie przepadam za kapustą pekińską, ale wpadłam na pomysł zrobienia go w „polskiej wersji” czyli z białą kapustą. Wyszło pyszne!

– zapewnia.

 

A jak przygotować takie polską wersję koreańskiej kiszonki?

 

Składniki:

1 kg białej kapusty
4 łyżki soli
2 litry wody

 

Na pastę:

2 łyżki mąki ryżowej
200 ml wody
2 łyżki cukru
2 łyżki papryki słodkiej
2 łyżki papryki ostrej
4 łyżki sosu sojowego
4 ząbki czosnku
1/2 cebuli
2 garści posiekanego szczypiorku

 

Przygotowanie:

Kapustę poszatkować, zalać osoloną wodą i zostawić na 2 godziny.

 

Pasta:

Zagotować wodę z mąką ryżową do osiągnięcia konsystencji budyniu.

Cebulę i czosnek posiekać, razem ze szczypiorkiem dodać do kleiku.

Dodać paprykę, sos sojowy i cukier, wymieszać.

 

Kapustę połączyć z pastą i rękami wmasować pastę w kapustę. Przełożyć do słoika i zostawić na 4 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie kiszonka jest gotowa. Przechowywać w lodówce.

 

Zobacz też: Aleksandra Kwaśniewska ma problem z jedzeniem? Pokazała zdjęcia!

 

 

źródło: https://www.instagram.com/vegatonka/

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.