Kimchi to koreańska kiszonka. Najczęściej przygotowywana z kapusty pekińskiej, rzepy czy ogórka.
Tak przygotowane kimchi może stanowić przystawkę, dodatek do dania głównego, ale jest też składnikiem wielu innych potraw w kuchni koreańskiej. Podobnie jak nasze swojskie kiszonki – kapusta czy ogórki – także koreańska kiszonka zawiera zdrowe bakterie, tak ważne dla działania naszego przewodu pokarmowego. Z tego powodu warto spróbować także kimchi, a jej polską wersję proponuje blogerka Vegatonka.
Długo zwlekałam ze zrobieniem kimchi, bo osobiście nie przepadam za kapustą pekińską, ale wpadłam na pomysł zrobienia go w „polskiej wersji” czyli z białą kapustą. Wyszło pyszne!
– zapewnia.
A jak przygotować takie polską wersję koreańskiej kiszonki?
Składniki:
1 kg białej kapusty
4 łyżki soli
2 litry wody
Na pastę:
2 łyżki mąki ryżowej
200 ml wody
2 łyżki cukru
2 łyżki papryki słodkiej
2 łyżki papryki ostrej
4 łyżki sosu sojowego
4 ząbki czosnku
1/2 cebuli
2 garści posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować, zalać osoloną wodą i zostawić na 2 godziny.
Pasta:
Zagotować wodę z mąką ryżową do osiągnięcia konsystencji budyniu.
Cebulę i czosnek posiekać, razem ze szczypiorkiem dodać do kleiku.
Dodać paprykę, sos sojowy i cukier, wymieszać.
Kapustę połączyć z pastą i rękami wmasować pastę w kapustę. Przełożyć do słoika i zostawić na 4 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie kiszonka jest gotowa. Przechowywać w lodówce.
Zobacz też: Aleksandra Kwaśniewska ma problem z jedzeniem? Pokazała zdjęcia!
źródło: https://www.instagram.com/vegatonka/