27 kwietnia 2021
Nasiona chia uznawane są za superfoods, czyli za pożywienie o szczególnych wartościach odżywczych i prozdrowotnych.
Chia to nasiona rośliny z rodziny mięt pochodzące z południowo zachodnich Stanów Zjednoczonych oraz Meksyku.
Jakie właściwości mają nasiona chia?
- zawierają kwasy omega 3, co pozytywnie wpływa na układ nerwowy, pamięć, koncentrację, a także zapobiega wielu chorobom układu krążenia
- są źródłem minerałów, zawierają fosfor, selen, miedź, żelazo i magnez
- obniżają poziom cukru we krwi
- są źródłem błonnika dlatego pozytywnie wpływają na pracę układu trawiennego i wspomagają odchudzanie
- zawierają przeciwutleniacze, dlatego zapobiegają powstawaniu wolnych rodników
Do czego wykorzystać chia i jak je jeść?
- solo – 3 łyżki nasion wystarczy zalać wodą i odstawić na kilka godzin by napęczniały; ew. można zalać je ciepłą wodą i wówczas gotowe są już po kilku minutach, do powstałego „kleiku” można dodać jogurt, miód, owoce czy orzechy
- jako dodatek – chia można też stosować jako dodatek do owsianek, jaglanek itp. nasiona możemy dodać do zupy czy też do ciasta na chleb
A dla niejadków, nasiona z chia mogą być bazą do różnych deserów czy puddingów.
Zobacz też: Mus z awokado z karobem. Lara Gessler poleca na śniadanie!