27 kwietnia 2021

Nasiona chia to superfoods. Jakie mają właściwości?

chia

Nasiona chia uznawane są za superfoods, czyli za pożywienie o szczególnych wartościach odżywczych i prozdrowotnych.

Chia to nasiona rośliny z rodziny mięt pochodzące z południowo zachodnich Stanów Zjednoczonych oraz Meksyku.

 

Jakie właściwości mają nasiona chia?

 

  • zawierają kwasy omega 3, co pozytywnie wpływa na układ nerwowy, pamięć, koncentrację, a także zapobiega wielu chorobom układu krążenia
  • są źródłem minerałów, zawierają fosfor, selen, miedź, żelazo i magnez
  • obniżają poziom cukru we krwi
  • są źródłem błonnika dlatego pozytywnie wpływają na pracę układu trawiennego i wspomagają odchudzanie
  • zawierają przeciwutleniacze, dlatego zapobiegają powstawaniu wolnych rodników

 

Do czego wykorzystać chia i jak je jeść?

 

  • solo – 3 łyżki nasion wystarczy zalać wodą i odstawić na kilka godzin by napęczniały; ew. można zalać je ciepłą wodą i wówczas gotowe są już po kilku minutach, do powstałego „kleiku” można dodać jogurt, miód, owoce czy orzechy
  • jako dodatek – chia można też stosować jako dodatek do owsianek, jaglanek itp. nasiona możemy dodać do zupy czy też do ciasta na chleb

 

A dla niejadków, nasiona z chia mogą być bazą do różnych deserów czy puddingów.

 

Zobacz też: Mus z awokado z karobem. Lara Gessler poleca na śniadanie!

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.