Rozpoczął się już sezon na dynie. Warto je jeść, bo warzywa te mają w sobie moc dobroczynnych witamin i minerałów. Jedzenie dyni pomaga w zwalczaniu uciążliwych chorób i poprawia humor.
Samo zdrowie
Dynia jest bogata w witaminy, minerały i składniki odżywcze. Zawiera dużo białka, niewiele tłuszczu, sporo węglowodanów, a do tego błonnik, witaminę C, tiaminę, witaminę B6 oraz witaminy A, E, K. Bogata jest również w wapń, żelazo, potas. Ze względu na wysoki indeks glikemiczny powinny na dynię uważać osoby, które cierpią na cukrzyce. Obecny w dyni beta-karoten obniża poziom cholesterolu i zapobiega odkładaniu się złogów w tętnicach. Zapobiega miażdżycy, chorobom serca, udarowi mózgu. Jedzenie dyni reguluje też ciśnienie tętnicze.
Super figura
Spożywanie dyni ma wpływ na nasza sylwetkę. To warzywo jest niskokaloryczne, wspomaga odchudzanie i przyczynia się do utraty kilogramów. Jeśli dynię wprowadzimy do naszego menu to warzywo pomoże nam w uzyskaniu wymarzonej sylwetki. Jedzenie dyni pomaga też w usuwaniu toksyn z organizmu i ma właściwości odkwaszające.
Coś dla panów
Regularne jedzenie pestek dyni pomaga zapobiegać rakowi prostaty. Pestki dyni wpływają na obkurczanie nadmiernie powiększonej prostaty. Niektórzy wierzą, że jedzenie tego warzywa poprawia również sprawność seksualną. Dynia zawiera beta-karoten, który zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych. Jeśli jesz dynię chronisz się przed zachorowaniem na raka żołądka, piersi, płuc i jelita grubego.
Wybór dyni
Jeśli kupujemy dynią to należy wybrać ciężkie warzywa, które są symetryczne. Należy też dynię opukać i obejrzeć czy nie jest ona uszkodzona. To warzywo należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Niektóre odmiany, które są odpowiednio przechowywane mogą czekać na zjedzenie nawet kilka miesięcy.
Źródło: Gazeta.pl
Zdjęcia: Pexels