14 września 2021

Jedz dynie na zdrowie! To warzywo ma moc!

Rozpoczął się już sezon na dynie. Warto je jeść, bo warzywa te mają w sobie moc dobroczynnych witamin i minerałów. Jedzenie dyni pomaga w zwalczaniu uciążliwych chorób i poprawia humor.

Samo zdrowie

Dynia jest bogata w witaminy, minerały i składniki odżywcze. Zawiera dużo białka, niewiele tłuszczu, sporo węglowodanów, a do tego błonnik, witaminę C, tiaminę, witaminę B6 oraz witaminy A, E, K. Bogata jest również w wapń, żelazo, potas. Ze względu na wysoki indeks glikemiczny powinny na dynię uważać osoby, które cierpią na cukrzyce. Obecny w dyni beta-karoten obniża poziom cholesterolu i zapobiega odkładaniu się złogów w tętnicach. Zapobiega miażdżycy, chorobom serca, udarowi mózgu. Jedzenie dyni reguluje też ciśnienie tętnicze.

Super figura

Spożywanie dyni ma wpływ na nasza sylwetkę. To warzywo jest niskokaloryczne, wspomaga odchudzanie i przyczynia się do utraty kilogramów. Jeśli dynię wprowadzimy do naszego menu to warzywo pomoże nam w uzyskaniu wymarzonej sylwetki. Jedzenie dyni pomaga też w usuwaniu toksyn z organizmu i ma właściwości odkwaszające.

Pexels

Coś dla panów

Regularne jedzenie pestek dyni pomaga zapobiegać rakowi prostaty. Pestki dyni wpływają na obkurczanie nadmiernie powiększonej prostaty. Niektórzy wierzą, że jedzenie tego warzywa poprawia również sprawność seksualną. Dynia zawiera beta-karoten, który zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych. Jeśli jesz dynię chronisz się przed zachorowaniem na raka żołądka, piersi, płuc i jelita grubego.

Wybór dyni

Jeśli kupujemy dynią to należy wybrać ciężkie warzywa, które są symetryczne. Należy też dynię opukać i obejrzeć czy nie jest ona uszkodzona. To warzywo należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Niektóre odmiany, które są odpowiednio przechowywane mogą czekać na zjedzenie nawet kilka miesięcy.

Źródło: Gazeta.pl

Zdjęcia: Pexels

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.