4 września 2021

Jak długo gotować jajka? Teraz zrobisz to PERFEKCYJNIE!

Gotowanie jajek tylko na pozór wydaje się banalnie proste. Jednak jak przychodzi co do czego,to sprawa może się skomplikować. Jajka nie zawsze wychodzą, tak jakbyśmy chcieli. Znani kucharze zdradzają sposoby na jajka idealne.

Wiele możliwości

Lubimy jeść jajka na śniadanie. Można przygotować je na wiele sposobów. Jednak jajka nie zawsze dobrze wychodzą. Trzeba znać dobry sposób na ich przygotowanie. Warto wybierać jajka na śniadanie czy na kolację. Dostarczają one nam energii na cały dzień i są bardzo pożywne. Doskonale tez komponują się z innymi produktami. Są dobrym dodatkiem do warzyw, serów czy wędlin. Jednak należy pamiętać o właściwym przygotowaniu jajek. Można z nich zrobić jajecznicę, ugotować na miękko, na twardo, zrobić omlet, czy przygotować po benedyktyńsku. Co jednak zrobić, żeby jajka wyszły nam idealnie?

Kucharze znają sposoby

Jamie Olivier zdradza, że jajka na miękko gotuje przez 5 minut. Natomiast jajka na twardo 10 minut, a na półtwardo- 7 i pół minuty. Natomiast Gordon Ramsey jajka do gotowania wkłada tak, by skorupka nie uderzyła o brzeg czy dno garnka. Chodzi o to, by jajka nie rozbić. Według Ramseya jajko na miękko ugotujesz w 4 i pół minuty. To według tego kucharza czas idealny. Po tym czasie w szybki sposób uzyskasz jajko na twardo. Warto wypróbować sposoby znanych szefów kuchni na gotowanie jajek. Jajko ma dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. Zawiera dużo selenu, witaminy D, B6, B12, a także sporo takich minerałów jak cynk, żelazo i miedź. Jedzmy, więc na zdrowie!

Źródło: Radio Zet

Zdjęcia: Pexels

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.