Przez wiele lat uważano, że używanie folii aluminiowej do pieczenia jest jak najbardziej wskazane. Nie upatrywano w tym zagrożenia. Jednak teraz okazuje się, że osoby, które używały folii aluminiowej do pieczenia, narażały swoje zdrowie.
Popularna folia
Nie powinno się używać folii aluminiowej do pieczenia. Jest to niezdrowe. To może dziwić, ponieważ folia aluminiowa jest popularna w każdej chyba kuchni. Używamy jej do pieczenia, ale tez do ochrony różnych produktów spożywczych. Jednak okazuje się, że warto zdecydowanie ograniczyć jej używanie. Wszystko dlatego, że aluminium może przenikać do żywności. Jeśli dostarczamy organizmowi dużą dawkę tego pierwiastka to staje się to po prostu niebezpieczne.
Niebezpieczne aluminium
Aluminium, które potrafi przeniknąć do produktów spożywczych wywołuje wiele chorób związanych z układem kostnym czy nerwowym. Zdecydowanie nie powinniśmy używać folii aluminiowej do pieczenia. Niektóre produkty spożywcze w połączeniu z glinem, który jest zawarty w folii aluminiowej, mogą wywołać poważną reakcję alergiczną. To negatywnie wpływa na działanie całego organizmu.
Pomysł na pieczenie
Pojawia się pytanie w czym mamy piec, jeśli musimy zrezygnować z folii aluminiowej? Jest na to kilka sposobów. Bardzo dobrze do pieczenia nadają się naczynia żaroodporne, brytfanki, czy też specjalnie przeznaczone do pieczenia rękawy. Dzięki nim nasze potrawy będą soczyste, świeże i pyszne i to bez udziału szkodliwej folii aluminiowej.
Źródło: Wprost
Zdjęcia: Pexels