Gdy dni stają się coraz chłodniejsze marzymy o czymś pysznym, co nas rozgrzeje. Jesienią wybieramy inne produkty niż podczas upalnego lata. Przedstawiamy kilka najbardziej rozgrzewających. Od razu zrobi Ci się cieplej!
Przyprawy
Jesienią warto dodać do naszych dań rozgrzewające przyprawy. Ogrzeje nas gałka muszkatołowa, imbir, cynamon, goździki. W podobny sposób działają kardamon, bazylia czy kardamon.
Kasza jaglana
Rozgrzewa organizm i wyciąga wilgoć. Polecana jest podczas przeziębienia. Można jeść kaszę jaglaną z dodatkiem miodu, bakalii, orzechów. Kasza jaglana będzie świetna na śniadanie lub na obiad z dodatkiem mięsa i sosów.
Papryka
To warzywo świetnie nas rozgrzeje w zimne dni. Zawiera witaminy C, B , A oraz E. Papryka jest idealnym produktem na jesień. Można z niej przyrządzić sałatki, faszerować mięsem, kaszą, innymi warzywami. Mocno rozgrzewa i dostarcza składników odżywczych.
Cebula
Zawiera żelazo, krzem, cynk, magnez. Jest pełna antyoksydantów, które skutecznie chronią organizm przed bakteriami i wirusami. Cebulę można dodać do surówek, sosów, mięsa. Warzywo to rozgrzeje nas podczas chłodniejszych dni.
Dynia
Zawiera wiele witamin i mikroelementów. Do dyni pasują rozgrzewające przyprawy. Dynia jest lekkostrawna. Można z niej zrobić zupę, krem z dodatkiem cynamonu. cebuli , imbiru. Taka potrawa skutecznie każdego rozgrzeje, gdy za oknem zimno i ponuro.
Źródło: Wprost
Zdjęcia: Pexels