23 września 2021

Jakie jabłka do szarlotki? Podpowiadamy, które są najlepsze!

Chyba prawie każdy z nas lubi szarlotkę. Pyszną, pachnącą i pełną dobra, jakim są aromatyczne, lekko kwaskowate jabłka. Taki deser jest w sam raz na długie, jesienne wieczory. Jakie jabłka wybrać do tego pysznego ciasta? Podpowiadamy!

Wybór jabłek

Jabłka wybieramy pod kątem tego, jaki smak preferujemy w szarlotce. Bardziej słodki, a może bardziej kwaśny? Samku temu ciastu nadają właśnie dobrze dobrane jabłka. Jeśli lubimy kwaskowatą szarlotkę należy wybrać antonówki. Dobrze sprawdzi się też kwaśna reneta. Jeśli jednak wolimy słodszy smak jabłek to warto postawić na takie odmiany jak lobo czy gala. Gdy brakuje akurat słodkich jabłek, możecie z powodzeniem dosłodzić te , które są bardziej kwaskowate. Bez względu na to czy sięgniemy po jabłka słodsze, czy te bardziej kwaśne, muszą być one po prostu soczyste. Dzięki temu nasze ciasto będzie wilgotne i pyszne.

Pexels

Co z tym farszem?

Farsz można przygotować na różne sposoby. Z powodzeniem można jabłka zetrzeć na grubej tarce, albo bezpośrednio na blachę z podpieczonym kruchem spodem. Można też podprażyć jabłka na patelni. Najlepiej zrobić to na maśle. Warto dodać trochę rodzynek, cynamonu oraz cukru. Taki farsz będzie pyszny i aromatyczny. Na rynku jest całą masa jabłek, które na pewno sprawdzą się jako farsz do szarlotki. Możemy eksperymentować i znaleźć naszą ulubiona odmianę. Tu niektóre z odmian, które warto wypróbować:

honeygold- są odporne na zimno i lekko kwaskowate

elstar- winno-korzenny zapach, kruchy miąższ

eliza-kwaskowate i soczyste

bohemia-soczyste i kruche

idared-kwaskowate, idealne na soki

szampion-soczyste i słodkie

gala-jedne z najsłodszych i najlepszych

lobo-soczyste i kruche

alwa-kruche i soczyste

Źródło: Gotujmy

Zdjęcia: Pexels

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.