Chyba prawie każdy z nas lubi szarlotkę. Pyszną, pachnącą i pełną dobra, jakim są aromatyczne, lekko kwaskowate jabłka. Taki deser jest w sam raz na długie, jesienne wieczory. Jakie jabłka wybrać do tego pysznego ciasta? Podpowiadamy!
Wybór jabłek
Jabłka wybieramy pod kątem tego, jaki smak preferujemy w szarlotce. Bardziej słodki, a może bardziej kwaśny? Samku temu ciastu nadają właśnie dobrze dobrane jabłka. Jeśli lubimy kwaskowatą szarlotkę należy wybrać antonówki. Dobrze sprawdzi się też kwaśna reneta. Jeśli jednak wolimy słodszy smak jabłek to warto postawić na takie odmiany jak lobo czy gala. Gdy brakuje akurat słodkich jabłek, możecie z powodzeniem dosłodzić te , które są bardziej kwaskowate. Bez względu na to czy sięgniemy po jabłka słodsze, czy te bardziej kwaśne, muszą być one po prostu soczyste. Dzięki temu nasze ciasto będzie wilgotne i pyszne.
Co z tym farszem?
Farsz można przygotować na różne sposoby. Z powodzeniem można jabłka zetrzeć na grubej tarce, albo bezpośrednio na blachę z podpieczonym kruchem spodem. Można też podprażyć jabłka na patelni. Najlepiej zrobić to na maśle. Warto dodać trochę rodzynek, cynamonu oraz cukru. Taki farsz będzie pyszny i aromatyczny. Na rynku jest całą masa jabłek, które na pewno sprawdzą się jako farsz do szarlotki. Możemy eksperymentować i znaleźć naszą ulubiona odmianę. Tu niektóre z odmian, które warto wypróbować:
honeygold- są odporne na zimno i lekko kwaskowate
elstar- winno-korzenny zapach, kruchy miąższ
eliza-kwaskowate i soczyste
bohemia-soczyste i kruche
idared-kwaskowate, idealne na soki
szampion-soczyste i słodkie
gala-jedne z najsłodszych i najlepszych
lobo-soczyste i kruche
alwa-kruche i soczyste
Źródło: Gotujmy
Zdjęcia: Pexels