31 stycznia 2022

Jak prawidłowo zaparzyć herbatę? Być może popełniasz błąd?

Gorąca i aromatyczna herbata poprawia humor, rozgrzewa i dodaje energii. Lubimy usiąść z nią w fotelu i delektować się jej smakiem, ale czy prawidłowo ją parzymy?

Jak dobrze zaparzyć herbatę?

Zdarza się, że herbatę parzymy zbyt krótko lub zbyt długo. To niestety wpływa źle na smak naparu. Czas parzenia herbaty powinien być uzależniony od rodzaju produktu. Czarną herbatę powinniśmy parzyć przez 2-3 minuty. Gdy parzymy białą herbatę należy to robić nawet do 5 minut. Herbaty nie zalewamy wrzątkiem, bo straci ona swoje cenne właściwości. Najlepszą temperaturą wody jest 80 stopni Celsjusza. Gdy wybieramy zieloną herbatę to warto parzyć ją tylko przez około 3 minuty. Zalewamy ją wodą o temperaturze od 70 do 85 stopni Celsjusza.

Herbata-jak ją przechowywać?

Odpowiedni smak i aromat herbaty zapewni nam jej dobre przechowywanie. Warto ją trzymać w temperaturze pokojowej, a do tego w suchym i ciemnym miejscu. Herbata powinna znajdować się w ceramicznym lub szklanym pojemniku, który jest zamykany. To sprawi, że herbata nie starci swoich walorów smakowych, a to przecież czyni ją wyjątkowym i tak bardzo lubianym napojem.

Źródło: Radio Zet

Zdjęcie: Pexels

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.