13 maja 2021
W końcu już są! Mowa oczywiście o młodych ziemniakach, z których można wyczarować pyszne dania. Przedstawiamy jedno z nich. Koniecznie spróbuj tego przysmaku.
Młode ziemniaki w pistacjowym pesto
Składniki:
-Pół kilograma młodych ziemniaków
-100 g. rukoli
-2 gałązki rozmarynu
-50 g. nieprażonych pistacji
-sok z połowy pomarańczy
-sok z połowy cytryny
-oliwa extra vergine
-sól
-pieprz
Przygotowanie:
Zmiksuj rukolę i rozmaryn. Dodaj do niej oliwy, sok z pomarańczy i z cytryny.
Dodaj pistacje i odpowiednio dopraw solą i pieprzem. Następnie zmiksuj, a ż będą dobrze zmielone. Możesz dodać jeszcze oliwy.
Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie.
Do ciepłych ziemniaków dodaj przygotowane wcześniej pesto.
Dane można jeść samo lub jako dodatek do ryb lub mięs.
Źródło: Onet
Zdjęcia: Pexels