13 maja 2021

Papaja! Jak ją jeść i jakie ma właściwości ten egzotyczny owoc?

Ten owoc nazywany jest też melonowcem właściwym. Jego smak zniewala i może zdrowo uzależnić. Krzysztof Kolumb nazwał ją anielskim owocem. Jak kroić i podawać papaję?

Dojrzały owoc

Najlepiej wybierać dojrzałe owoce. Musimy zwrócić uwagę na jej wygląd. Dojrzały owoc ma pomarańczowa lub ciemnożółtą skórkę. Jeśli nie chcesz zjeść papai w ciągu najbliższych dwóch dni, to wybierz raczej twardy owoc. Jej skórka powinna być jędrna i elastyczna.

Jak smakuje?

Papaja ma owalny i nieco gruszkowaty kształt. W sklepach znajdziemy owoce o długości kilkunastu centymetrów. W środku znajduje się kremowe wnętrze. Smakiem przypomina połączenie melona i mango.

Jak ją jeść?

Najpierw owoc należy dokładnie umyć. Gorzka skórka nie nadaje się do jedzenia, więc należy ją usunąć. Papaję trzeba przeciąć wzdłuż na dwie równe części. Ciemne nasiona, które są w środku należy usunąć. Teraz można zacząć jeść owoc bez dodatku, albo jako dodatek do różnych sałatek. Papaja pasuje też do krewetek, kurczaka i curry.

 

Co z nasionami?

Zazwyczaj pestki się wyrzuca. Jednak są jadalne i mogą docenić je tylko koneserzy. Mają gorzki i pikantny smak. Można je sproszkować i stosować jako przyprawę do wytrawnych dań. Będą też dobrym dodatkiem do koktajli.

Na słodko i na słono

Owoc można skropić cytryną, albo nawet solą i pieprzem. Papaja doskonale pasuje do mięs i do ryb. Jest świetnym dodatkiem do owoców morza. W połączeniu z ryżem i kokosem podbija podniebienie smakoszy. Świetnie komponuje się też z cytrusami i z cykorią. Smacznego!

Źródło: Przepisy

Zdjęcia: Pexels

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.