W naszych domach marnuje się mnóstwo produktów. Kupujemy za dużo i finalnie część jedzenia ląduje w koszu.
Suchy chleb, przywiędłe warzywa resztki wędlin czy serów nie wyglądają apetycznie. Warto jednak przerobić je na wyjątkowe i smaczne dania!
Jak wykorzystać resztki jedzenia? Poznaj najlepsze pomysły!
CHLEB – kromki suchego chleba możemy wykorzystać do przygotowania grzanek z serem czy wędliną w piekarniku lub tosterze; drugi pomysł to tosty francuskie, czyli chleb zamoczony w jajku z mlekiem i smażony na patelni.
Jeśli pozostał nam czerstwy chleb w jednym kawałku, możemy wykorzystać go do zupy krem (np. cebulowej), po upewnieniu się, że nie jest zapleśniały, kawałek chleba wkładamy do zupy i miksujemy gdy rozmięknie.
WARZYWA – przywiędłe, surowe warzywa najlepiej nadają się na zupę krem; warzywa ugotowane czy smażone, jakie zostały nam z obiadu mogą posłużyć jako dodatek do sosu, jajecznicy czy nawet na kanapkę zamiast ogórka czy pomidora.
RYŻ i KASZA – ugotowany ryż czy kaszę można dodać do zupy; możemy je też wykorzystać do przygotowania kotlecików np. z dodatkiem siekanego jajka i zielonej pietruszki.
OWOCE – przejrzałe lub przywiędłe owoce mogą posłużyć za bazę do domowego kisielu; jeśli owoców mamy większą ilość przygotujmy dżem lub konfiturę.
SER i WĘDLINA – podeschłe resztki sera czy wędliny nie są apetyczne, sytuacja jednak się zmienia gdy dodamy je do zapiekanki makaronowej lub z ziemniaków – wówczas nadają potrawie wspaniały aromat.
Pamiętajmy, by jak najmniej wyrzucać i starać się raczej wykorzystać wszystkie resztki jedzenia. A przede wszystkim nie kupować za dużo.