Racuchy czy placki to dobra propozycja na słodkie śniadanie, drugie śniadanie czy podwieczorek.
Przygotować je możemy w różnych wersjach, a jedną z najbardziej popularnych są racuchy z jabłkami. Dodatek owoców nadaje ciastu więcej wilgoci i wspaniały aromat.
Jurorka MasterChefa podała swój przepis na takie placuszki. Czego będziemy potrzebować do przygotowania racuchów wg. przepisu Ani Starmach?
170 g mąki
150 ml mleka
4 kwaśne jabłka
2 jajka
3 łyżki cukru pudru
0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cukru waniliowego
łyżka oleju
szczypta soli
szczypta cynamonuDodatkowo:
cukier puder do posypania
olej do smażenia
Jak przygotować placki z jabłkami?
Jabłka obierz, pokrój w plasterki, a następnie w kostkę (kawałki owoców powinny być niewielkie).
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Oddziel białka od żółtek.
Żółtka roztrzep rózgą, dodaj mleko, cukier, łyżkę oleju, szczyptę soli i cynamonu. Powoli wsypuj mąkę, mieszaj rózgą lub mikserem.
Do masy dodaj jabłka, wymieszaj łyżką.
Białka ubij na sztywną pianę, powoli dodaj do masy jabłkowej, delikatnie mieszaj.
Łyżką nakładaj porcje ciasta (2 łyżki na porcję) na rozgrzaną patelnię z olejem.
Smaż 1–2 minuty z każdej strony, podawaj posypane cukrem pudrem.
Polecamy: Monika Zamachowska wyciągnęła swój tajny notes. Zobacz, co ma w nim zapisane?
źródło: https://www.instagram.com/p/CMWamzoHLof/