17 maja 2021
Blok czekoladowy w tradycyjnej wersji składa się głównie z cukru, tłuszczu, mleka w proszku oraz kakao. Czasem dodaje się do niego bakalie czy pokruszone herbatniki.
Jak się jednak okazuje można przygotować blok czekoladowy w nieco zdrowszej, a na pewno bardziej odżywczej wersji. Przepis na taki przysmak podała Anna Lewandowska.
BLOK CZEKOLADOWY
- 100 gram daktyli zalać gorącą wodą i zostawić do namoczenia;
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady rozdrobnić i roztopić z 2 łyżkami oleju kokosowego
- daktyle odsączyć i zmiksować z 60 ml napoju ryżowego
- Wymieszać wszystko i dodać 50 gram posiekanych orzechów laskowych.
- Masę przełożyć do małej foremki lub pojemnika.
- Udekorować w dowolny sposób np. bakaliami.
- Chłodzić w zamrażalniku ok. 40 minut.
Po wyjęciu pokroić na małe kawałki. Smacznego 🙂
Zobacz też: Czy warto kupić lody Ekipa? Katarzyna Bosacka prześwietliła skład produktu!
źródło: hpba.pl