Smoczy owoc, który zwany też jest pitają ma niezwykle orzeźwiający smak. Jest niskokaloryczny i bogaty w aminokwasy. Kupisz go w popularnych marketach.
Owoc kaktusa
Owoc ten pochodzi z Ameryki Środkowej, ale można go tez spotkać w krajach Azji Południowo-Wschodniej. Jego kwiaty kwitną tylko w nocy i intensywnie pachną. Dlatego nazywane są Królową Nocy lub Księżycowym Kwiatem. Może owocować nawet do sześciu razy w roku.
Odżywcza moc owocu
Pitaja jest niskokaloryczna i bogata w aminokwasy. Zawiera witaminy B, C, E, do tego wapń oraz fosfor. Ekstrakt z tego owocu ma działanie przeciwzmarszczkowe na skórę. Pitaja nie jest zbyt słodka w smaku, mniej kwaskowa niż kiwi, a konsystencją przypomina mandarynkę.
Jak jeść?
Miąższ i czarne pestki można jeść na surowo. Natomiast grube skórki są niejadalne. Kwiaty można jeść bezpośrednio lub w formie naparu. Najlepiej jest owoc pokroić w plastry, albo przekroić na pól i jeść łyżeczką. Z pitai można przyrządzać sałatki lub desery. Produkowane są też niej soki, wino czy dodatki do herbat. Pitaja smakuje najlepiej, gdy jest schłodzona.
Smacznego!
Źródło: Polki
Zdjęcia: Pexels