Jak zachować zdrowie i urodę, jednocześnie nie rezygnując z wyśmienitego smaku? Prezentujemy listę jednych z najbardziej zdrowych i smacznych produktów. Może skusisz się na coś?
Awokado
Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, luteinę i fitosterole. Jest doskonały źródłem oleju roślinnego. Awokado zawiera witaminy A, C, B oraz wapń, żelazo, magnez i potas. Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych i chorób serca. Nawilża i wygładza skórę.
Brokuł
Dostarcza organizmowi wiele błonnika, magnezu, kwasu foliowego, beta karotenu i witaminy C. Hamuje tez rozwój komórek nowotworowych. Smakuje najlepiej ugotowany na parze, nie dłużej niż 10 minut.
Borówka amerykańska
Zawiera duże ilości polifenoli, niweluje działanie wolnych rodników, opóźnia proces starzenia organizmu. Spożywanie jej chroni przed rozwojem nowotworów i chorób układu krążenia.
Bataty
Słodkie ziemniaki, które występuje w różnych kolorach, od pomarańczowych po fioletowe. Zawierają beta karoten, likopen. Działają przeciwzapalnie, antynowotworowo i zmniejszają stres oksydacyjny. Są też lekkostrawne i łatwe w przygotowaniu. Bardzo lubią je dzieci.
Maliny
Pyszne i zdrowe. Chronią przed wystąpieniem układu krążenia. Chronią serce. Pomagają w walce z gorączką, przeziębieniem i grypą. Wyśmienite w postaci soków czy dodatków do deserów.
Tłuste ryby
Są bogate w kwasy omega3. Jedzenie ryb korzystanie wpływa na układ nerwowy, układ krążenia i pracę serca. Do tego działa przeciwzapalnie. Pomaga w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów.
Źródło: Sztosowe
Zdjęcia: Pexels