30 stycznia 2022

Czy mrożone pieczywo jest zdrowe?! Odpowiedź zaskoczy Cię!

Pieczywo mrozimy coraz chętniej i coraz częściej. W związku z tym pojawiają się informacje, że jest to niezdrowe. Jednak czy tak jest naprawdę?

Chleb nasz powszedni

Pieczywo jedzone jest przeważnie codziennie. Wybieramy je na śniadanie, przekąskę czy kolację. Chętnie jemy nie tylko różne rodzaje chlebów, ale też bułki. Jednak najbardziej odpowiada nam, gdy pieczywo jest świeże i chrupiące. Samo rozpływa się w ustach. Wiele osób decyduje się, żebym mrozić pieczywo. Taki sposób zapobiega marnowaniu jedzenia. Gdy odmrozimy chleb czy bułki, będą one znów świeże i chrupiące.

Czy to jest zdrowe?

Lubimy mrozić pieczywo, bo jest to praktyczny sposób na przedłużenie świeżości produktów. Jednak czy na pewno jest to zdrowe? Pojawiają się informacje, że nie do końca. Bardzo często mrozimy mięso, warzywa czy owoce. Coraz częściej wybieramy też mrożenie pieczywa. Zamrożony chleb zachowuje swoje wartości odżywcze. Pozostaje dłużej świeży i nie rozwija się w nim pleśń. Po rozmrożeniu możemy jeść świeże i chrupkie pieczywo. Mrożenie zapobiegnie wyrzucaniu pieczywa. Witaminy i minerały, które są w pieczywie dzięki mrożeniu nie tracą na wartości.

Jak mrozić chleb?

Należy zadbać o to, by pieczywo nie straciło wilgoci. Powinniśmy włożyć go w reklamówkę, zwinąć i związać. Na koniec trzeba pieczywo zawinąć w jeszcze jedną reklamówkę. Dopiero teraz można umieścić to w zamrażarce.

Źródło: Radio Zet

Zdjęcie: Pexels

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.