Przyprawa pochodzi z gorącej Hiszpanii. W słońcu szybko dojrzewają owoce papryki. Dzięki wysokiej temperaturze zyskuje ona wyrazisty smak. Dodawana do potraw podkreśla aromat, dodaje słodyczy i pikanterii. Warto stosować ją w kuchni.
Co za smak!
Słodka papryka dodaje potrawom słodyczy, ostrości i wyrazistości. Czyni zwykłe potrawy naprawdę wyjątkowymi daniami. Warto ja dodawać do słodkich ziemniaków, pieczonego kurczaka, wołowiny, różnego rodzaju sałatek. Domowe frytki czy popularne jaka w majonezie dzięki niej zyskają pyszny smak. Słodka papryka jest tez świetnym dodatkiem do zup oraz kremów. Nadaje pięknego koloru potrawom.
Bogata historia
Słodka papryka pochodzi z Ameryki. Uprawiano ją już 2,5 tysiąca lat temu. Do Europy sprowadził ją Krzysztof Kolumb. Sproszkowana czerwona papryka zadomowiła się szczególnie w Hiszpanii i na Węgrzech. Jest ściśle zawiązana z narodową kuchnią tych krajów. Jednak na świecie istnieją tysiące odmian słodkiej papryki. Występują gatunki, które są słodsze i te bardziej pikantne. Można spotkać tez prawdziwie palące odmiany. To coś dla prawdziwych twardzieli.
Ważna w kuchni
Ta przyprawa jest wykorzystywana w kuchni dosłownie na całym świecie. Wyśmienicie się sprawdza w leczo z boczkiem, a ostatnim hitem kulinarnym jest wątróbka z dodatkiem słodkiej papryki. A przyprawa pasuje tez znakomicie do szakszuki. Kurczak w słodkiej papryce może podbić podniebienie wielu smakoszy. Sproszkowana słodka papryka jest też łatwo dostępna. Znajdziemy ją w marketach i małych sklepach.
Źródło: Przepisy
Zdjęcia: Pexels