11 maja 2021

Cebula ma moc! Sprawdź, jakie dokładnie ma właściwości!

To warzywo znają wszyscy. Jest powszechnie używane nie tylko w polskiej kuchni. Jednak cebula posiada tez właściwości, których byś się nawet nie spodziewał. Warto ją jeść i cieszyć się zdrowiem.

Nie tylko syrop

Cebula od dawien dawna wykorzystywana była w medycynie ludowej. Syrop z cebuli pomagał w walce z kaszlem i przeziębieniem. Taki specyfik ma właściwości wykrztuśne i wzmacnia odporność. Wąchanie cebuli pomaga tez w walce z katarem. Natomiast smarowanie skóry sokiem z cebuli, zwalcza różnego rodzaju zmiany chorobowe.

Naturalny antybiotyk

Cebula zawiera siarczki, które są naturalnym antybiotykiem. Mają one właściwości bakteriobójcze i zwalczają różne wirusy. Obniżają ciśnienie krwi i zwalczają zły cholesterol. Pomagają też w zapobieganiu cukrzycy i walce z łuszczycą.

 

Skarbnica witaminy C

Cebula zawiera bardzo dużo witaminy C. Przez wieki była używana do walki ze szkorbutem. Warzywo to było zabierane przez żeglarzy w dalekomorskie rejsy. Jedzono ją na potęgę, po to, by nie dopuścić do szkorbutu, który wynika z niedoborów witaminy C. Poza tym cebula jest łatwa w przechowywaniu i dobrze znosiła długie rejsy.

Walka z nowotworami

Te popularne warzywo zawiera kwercetynę, który jest silnym przeciwutleniacze. Posiada on silne właściwości przeciwnowotworowe. Poza tym cebula pełna jest kwasu foliowego, witaminy B6 orz minerałów.

Łzy przy cebuli

Przy krojeniu cebuli płaczemy dlatego, bo znajdują się w niej związki siarki, które po rozpuszczeniu we łzach tworzą kwas siarkowy. Naturalną obroną organizmu są więc łzy, które płyną nam z oczu.

Źródło: Kulinarna Polska

Zdjęcie: Pexels

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.