12 maja 2021

Jak zrobić pyszną pizzę? Jest na to dobry sposób!

Przeważnie każdy z nas lubi to włoskie danie. Jednak pizza nie zawsze i nie każdemu wychodzi. Tajemnica sukcesu tkwi w cieście. Jak je zrobić, żeby pizza zachwyciła?

Tajemna receptura

Ważne jest przestrzeganie kilka zasad. Zwróć uwagę na drożdże. Zawsze kupuj świeże drożdże i przechowuje je w lodówce. Jeśli zużyjesz tylko część, to resztę zapakuj w papier. Do zaczynu musi być dodany ciepły, ale nie gorący płyn. Inaczej drożdże nie wyrosną i wszystko będzie się nadawało do wyrzucenia.

Ciasto trzeba dobrze wyrobić. Pomoże nam w tym robot kuchenny, ale jeśli go brakuje w kuchni, to należy podwinąć rękawy i samodzielnie działać.

Ważna chwila

Bardzo istotne jest wyrastanie drożdży. Po przygotowaniu zaczynu należy go odstawić w ciepłe miejsce. To samo należy potem zrobić z ciastem. Jednak nie musi trwać to zbyt długo, ponieważ ciasto w pewnym momencie przestaje pracować. Do pieczenia doskonale nadaje się piekarnik z termoobiegiem. Pieczenie pizzy to przede wszystkim temperatura. Tutaj będzie odpowiednia 230 stopni Celsjusza.

 

Podpowiedzi

Do pieczenia pizzy świetnie nadaje się mąka pszenna typu 500. lepiej też zrezygnować z gotowych mieszanek do pizzy. Te pełne są spulchniaczy. W zupełności wystarczą nam mąka i drożdże. Najlepsze będą świeżę drożdże. Jeśli nie chcą wyrosnąć, prawdopodobnie mają zbyt wysoką temperaturę. Dodaj też odrobinę cukru, a ciasto będzie idealne.

Źródło: Pełna Lodówka

Zdjęcia: Pexels

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.