Gdy kupujemy więcej sera może się zdarzyć, że on spleśnieje. Co możemy zrobić, żeby tak się nie stało? Zdradzamy sprawdzony sposób!
Specjalne traktowanie
Odpowiednie przechowywanie produktów spożywczych jest bardzo ważne. Jakość i świeżość jedzenia ma wpływ na nasze zdrowie. Nieodpowiednio przechowywane może doprowadzić do zatrucia pokarmowego i problemów ze zdrowiem. Niektóre produkty należy naprawdę specjalnie traktować. Inaczej spleśnieją i nie będą nadawać się do spożycia. A tego przecież nie chcemy. Do takich produktów spożywczych niewątpliwie należy ser żółty. Ujawniamy prosty trik, który zapewni świeżość serowi żółtemu. Ten sposób znały już nasze babcie.
Bez pleśni
Jeśli zależy nam na świeżości sera, a przede wszystkim na tym, żeby produkt nam nie spleśniał, to musimy umieścić ser w hermetycznie zamkniętym pojemniku. Do środka należy włożyć kostkę cukru. To sprawi, że kostka cukru pochłonie nadmiar wilgoci. Tym samym pleśń się nie pojawi. Ten sposób sprawi, że ser żółty na długo zachowa swoją świeżość i będzie przydatny do spożycia. Pleśń mu nie grozi. Na pewno nie należy owijać sera folią aluminiową. To spowoduje, że pojawi się pleśń. A tego sobie na pewno nie życzymy. Ser żółty możemy wykorzystać nie tylko do kanapek, ale i do wielu różnorodnych dań. Sprawdzi się w zapiekankach, sosach, sałatkach czy roladach.
Źródło: Radio Zet
Zdjęcia: Pexels