14 maja 2021

Zielony groszek! Pyszny, a niedoceniany!

Te zielone warzywo nie jest odpowiednio doceniane w naszej kuchni. Szczególnie dzieci nie przepadają za jedzeniem zielonego groszku. A szkoda, bo to zdrowy i pyszny sposób na zdrowy i pyszny obiad.

Pochodzi z Azji

Zielony groszek przybył z Azji. Od czerwca do lipca warto jeść to warzywo na surowo. Potem zmuszeni jesteśmy korzystać z mrożonek. To warzywo zawiera dużo błonnika, minerałów i białka. Jedzenie zielonego groszku korzystanie wpływa na pracę naszego układu pokarmowego i wspomaga odchudzanie. Dlatego jest świetnym rozwiązaniem dla osób, które chcą zadbać o sylwetkę i zdrowie.

Samo zdrowie

Zielony groszek jest nieocenioną skarbnica witaminy B. A ta wspomaga pracę naszego układu nerwowego i zapewnia dobre samopoczucie. Zyskujemy też lepszą pamięć i piękniejsze paznokcie, włosy oraz skórę. Natomiast witamina B3 obniża poziom złego cholesterolu i zapewnia nam lepszą odporność. Gdy będziemy jeść groszek, nie będą dokuczały nam skurcze mięśni i drętwienia rąk czy nóg.

Wzmacnia kości

Zielony groszek jest sprzymierzeńcem w walce z osteoporozą. Zawiera witaminę K, A, C. Te witaminy budują kości i zapobiegają zapaleniu stawów. Z zielonego groszku możemy przyrządzić wiele pysznych potraw. Będzie on świetnym uzupełnieniem sałatek, dodatkiem do mięs i ryb. Możemy tez przyrządzić zupę krem z zielonego groszku. Możliwości jest naprawdę wiele. Warto jeść zielony groszek, by cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem!

Źródło: Smaker

Zdjęcia: Pexels

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.