Zostało dosłownie kilka godzin do powitania 2022 roku. Wystrzelą korki od szampana i poleje się ten trunek. Jak go podać? Kilka sprawdzonych rad.
Zimny szampan
Szampan powinien być zimny, ale nie zamrożony. Nie należy przesadzać z temperaturą. Idealna temperatura to 5-7 stopni Celsjusza. Dzięki niej przy otwieraniu butelki unikniemy huku i wylania się trunku. Ponoć w temperaturze pokojowej szampan ma ciśnienie porównywalne do ciśnienia w oponach tirów. Szampana można zmrozić w kilka minut dzięki frapowaniu. Do kubełka z lodem wsypuje się parę łyżek soli i kręci się butelką. Temperatura mieszaniny wody z solą spada nawet do -20 stopni Celsjusza. Przy otwieraniu butelką nachylamy pod kątem 45 stopni. Wtedy ciśnienie rozkłada się na większej powierzchni.
Nalewanie
Kciuk prawej ręki należy włożyć w zagłębienie w denku butelki. Musimy przygotować wysokie i smukłe kieliszki. Z tego typu szkła aromat z bąbelkami będzie się ulatniał trochę wolniej. Kieliszek trzymamy za nóżkę. To zapobiegnie ogrzewaniu szampana. Nierozlany trunek możemy przechowywać w lodówce. Dzięki odpowiedniej zatyczce zachowa on swoje właściwości. Nawet przez kilka kolejnych dni.
Źródło: pap
Zdjęcie: Pexels