W kuchni mamy do czynienia z produktami, które niezbyt dobrze wpływają na wygląd naszych zębów. Niestety potrafią trwale zmienić kolor zębów. Usunięcie takich przebarwień nie jest łatwe.
Czerwone wino
Czerwone wino jest jednym z najbardziej barwiących trunków. Wszystko przez ph, które jest kwaśne, a w połączeniu ze szkliwem, które nie jest idealnie gładkie, powoduje, że nasze zęby szybko zmieniają kolor na ciemniejszy. Ciemny kolor wino zawdzięcza chromogenów, czyli związków chemicznych, które w procesie utleniania z łatwością zmieniają się w ciemne kolory. Również taniny, które są obecne w winie wpływają na zmianę kolory zębów. Przebarwienia mogą powstać nie na całej powierzchni zęba, a jedynie na części, tej, która nie jest doczyszczona podczas mycia szczoteczką.
Kawa i herbata
Te napoje zawierają garbniki, czyli organiczne związki chemiczne, które najpierw powodują żółknięcie zębów, a potem brunatne plamki. Najwięcej tanin ma czerwona i czarna herbata. Powinniśmy pić tylko jedną kawę dziennie, żeby uniknąć przebarwień. Można też skrócić czas parzenia herbaty lub wybrać białą herbatę.
Coca-Cola
Ten popularny napoój potrafi niesamowicie szybko zmienić kolor naszego szkliwa. Napój jest ciemny, a często pity wpływa na wygląd naszego uzębienia. Napoje typu cola zawierają też kwas ortofosforowy, który rozmiękcza szkliwo i powoduje brzydkie przebarwienia. Warto ograniczyć spożywanie tego napoju lub pić go przez słomkę. Wówczas zęby nie będą miały bezpośredniej styczności z chromogenami.
Curry
Ta indyjska przyprawa ma intensywnie żółty kolor i szybko zmienia kolor szkliwa. Wszystko za sprawą kurkumy i jej koloru. Tej przyprawy powinni jak ognia unikać pacjenci ortodontyczni. Curry zmienia kolor ligatur, które są elementem aparatu na zęby.
Buraki
Zawierają betaninę, która ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwnowotworowe. Jednak silnie barwi też zęby. Koncentraty z buraka wykorzystuje się też w cukiernictwie do farbowania produktów, ozdób cukierniczych.
Owoce leśne
Potrafią silnie zabarwić zęby. Należy z umiarem jeść jagody, jeżyny czy maliny. Szczególnie jeśli niedawno przeszliśmy zabieg wybielania zębów. Owoce zawierają cukier, który jest pożywką dla bakterii próchnicotwórczych.
Źródło: Papilot
Zdjęcia: Pexels