Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby ciasta z jabłkami. Te owoce dostępne są przez cały rok, a ciasto, które można przygotować z jabłek, jest naprawdę banalnie proste. Skusisz się na kawałek? Smacznego!
Składniki:
– 1 kg kwaśnych jabłek
– 30 g. masła
– 1 cytryna
– łyżeczka cynamonu
– 400 g. mąki pszennej
– 250 g. masła
– 200 g. cukru
– 1 żółtko jaja
– szczypta soli
Przygotowanie:
Obierz jabłka i dość drobno je pokrój. Zetrzyj skórkę z cytryny, posyp jabłka cynamonem. W garnku roztop masło, wsyp jabłka, duś bez przykrycia, a potem je ostudź.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. W misce wymieszaj mąkę, cukier, sól. W garnku rozpuść mało i wlej do miski. Wszystko razem zmiksuj. Dodaj żółtko, a następnie jeszcze raz wszystko wymieszaj.
Połowę ciasta wlej do tortownicy, a drugą połowę wstaw do lodówki na godzinę.
Włącz piekarnik na 180 stopni. Na ciasto w tortownicy wyłóż wystudzone jabłka i wylej resztę ciasta. Piecz 1 godzinę. Przed podaniem wystudź.
Źródło: Przepisy
Zdjęcie: Przepisy, Pexels.