19 października 2021

Te jajka skażone są SALOMONELLĄ! Pozbądź się ich!

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed skażonymi jajkami. Zawierają one salmonellę. Sprawdź o jaki konkretnie produkt chodzi.

GID ostrzega

Główny Inspektorat Sanitarny informuje, że podjął decyzję o wycofywaniu partii jajek. Spożycie tych jajek bez właściwej obróbki termicznej może doprowadzić do przeniesienia bakterii salmonelli na inne powierzchnie. Taka sytuacja może być groźna dla ludzi i może doprowadzić do salmonellozy. Chodzi o jajka z chowu klatkowego.

-10 sztuk

-klasa wagowa M

-klasa A

-Numer partii 23.10.21.T12

-Najlepiej spożyć przed:23.10.2021 r

-Kod na skorupkach jaj: 3PL16071303H6

-Podmiot wprowadzający do obrotu: Polskie Fermy Grupa Producentów Sp. z o.o. Włostowa 109D, 48-317 Korfantów, Zakład Pakowania i Sortowania Jaj PL 16075903

Jaja znikają ze sklepów

Feralną partię skażonych jaj GIS wycofuje ze sklepów. Jeśli niedawno zakupiliście jajka sprawdźcie dokładnie opakowanie i numery na nim. Być może macie w swojej kuchni, które mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Jeśli tak, należy się ich pozbyć. GIS wydał jednoznaczne ostrzeżenie:

Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

Groźna salmonella

Jeśli zjemy produkt, który jest zagrożony bakteriami salmonelli to grozi nam zatrucie pokarmowe. Możemy zarazić się poprzez drogę pokarmową, gdy zjemy skażone mięso, jajka, mleko, a nawet majonez. Możemy się zatruć przez kontakt z inną zakażoną osobą lub zwierzęciem, albo tez gdy wypijemy skażoną wodę. Objawami salmonelli jest silny ból brzucha, biegunka, śluz, nudności, wymioty, gorączka. Jeśli zjedliście skażone jajka koniecznie skonsultujcie się z lekarzem.

Źródło: Gotujmy

Zdjęcie: GIS

GIS

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.