Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed skażonymi jajkami. Zawierają one salmonellę. Sprawdź o jaki konkretnie produkt chodzi.
GID ostrzega
Główny Inspektorat Sanitarny informuje, że podjął decyzję o wycofywaniu partii jajek. Spożycie tych jajek bez właściwej obróbki termicznej może doprowadzić do przeniesienia bakterii salmonelli na inne powierzchnie. Taka sytuacja może być groźna dla ludzi i może doprowadzić do salmonellozy. Chodzi o jajka z chowu klatkowego.
-10 sztuk
-klasa wagowa M
-klasa A
-Numer partii 23.10.21.T12
-Najlepiej spożyć przed:23.10.2021 r
-Kod na skorupkach jaj: 3PL16071303H6
-Podmiot wprowadzający do obrotu: Polskie Fermy Grupa Producentów Sp. z o.o. Włostowa 109D, 48-317 Korfantów, Zakład Pakowania i Sortowania Jaj PL 16075903
Jaja znikają ze sklepów
Feralną partię skażonych jaj GIS wycofuje ze sklepów. Jeśli niedawno zakupiliście jajka sprawdźcie dokładnie opakowanie i numery na nim. Być może macie w swojej kuchni, które mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Jeśli tak, należy się ich pozbyć. GIS wydał jednoznaczne ostrzeżenie:
Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.
Groźna salmonella
Jeśli zjemy produkt, który jest zagrożony bakteriami salmonelli to grozi nam zatrucie pokarmowe. Możemy zarazić się poprzez drogę pokarmową, gdy zjemy skażone mięso, jajka, mleko, a nawet majonez. Możemy się zatruć przez kontakt z inną zakażoną osobą lub zwierzęciem, albo tez gdy wypijemy skażoną wodę. Objawami salmonelli jest silny ból brzucha, biegunka, śluz, nudności, wymioty, gorączka. Jeśli zjedliście skażone jajka koniecznie skonsultujcie się z lekarzem.
Źródło: Gotujmy
Zdjęcie: GIS