18 maja 2021

Szpinak! Poznaj jego właściwości! Jest zdrowy i smaczny!

Szpinak posiada wiele prozdrowotnych, a także leczniczych właściwości. Może stanowić samodzielne danie, albo być dodatkiem do innych potraw. Warto włączyć go do swojej diety!

Samo zdrowie

Szpinak zawiera sole mineralne, witaminy, wapń, potas, magnez i kwas foliowy. Jest doskonałym uzupełnieniem diety kobiet w ciąży. Chroni przed chorobami nowotworowymi i miażdżycą. Szpinak polecany jest osobom zestresowanym i znerwicowanym. Warzywo to przywraca równowagę nerwową i łagodzi skutki stresu. Zapobiega też bólom głowy.

Pogromca anemii

Jedzenie szpinaku zaleca się dzieciom i osobom, które cierpią na anemię. Żelaza ma tyle, co wołowina. Należy jednak pamiętać, że żelazo, które pochodzi od zwierząt jest dużo łatwiej przyswajalne dla ludzkiego organizmu. Szpinak zawiera też takie witaminy jak A, E, B6, witaminę K, która pełni ważną rolę w procesie krzepnięcia krwi. Natomiast witaminy z grupy B obniżają „zły” cholesterol. Szpinak jedzony w ciąży wpływa na rozwój układu nerwowego u dziecka. Warzywo to jest też bardzo niskokaloryczne. Zawiera tylko 23 kcal w 100g.

Pexels

Przyrządzanie szpinaku

Można jeść go na surowo, ale też smażony czy duszony. Będzie świetnym dodatkiem do kanapek lub sałatek. Psuje doskonale do serów i cytrusów. Można dodać go do mięs lub pizzy. Będzie też doskonały do tart i uduszony w sosie własnym. Jest bardzo smaczny z dodatkiem oliwy. Pasuje niemal do każdej potrawy i ją wzbogaca. Jedynie osoby, które cierpią na kamicę nerkową powinny unikać szpinaku. Wypłukuje on wapń i zwiększa ryzyko powstania kamicy nerkowej.

Źródło: Medonet

Zdjęcia: Pexels

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.