12 października 2021

Śledzie po kaszubsku według przepisu MAGDY GESSLER! Doskonałe i proste!

Ten przepis na śledzie po kaszubsku jest prosty, a danie jest pyszne. Magda Gessler sama stworzyła ten rewelacyjny przepis na tę doskonałą potrawę. Spróbujcie koniecznie!

Pyszne śledzie

Śledzie po kaszubsku to po prostu śledzie w pomidorowo-cebulowej odsłonie. Magda Gessler przygotowała wyjątkowy przepis. Śledzie warto jeść nie tylko w Wigilię, ale na co dzień. Wypróbujcie koniecznie ten przepis autorstwa znanej restauratorki.

Składniki:

-500 g filetów śledziowych typu matjas

-300 g cebuli

-2 łyżki cukru

-1/4 szklanki oleju

-4 łyżki octu

-3 ziarenka ziela angielskiego

-3 liście laurowe

-pół łyżeczki gorczycy

Przygotowanie:

Płaty śledziowe wypłuczcie i wymoczcie przez 2-3 godziny. Wodę trzeba zmieniać 3-4 razy. Na rozgrzanym oleju zeszklijcie pokrojoną cebulę. Dodajcie cukier i jeszcze chwilę posmażcie. Teraz należy wlać ocet, ziele angielskie, liście laurowe, koncentrat pomidorowy, Wszystko dusimy przez kilka minut. Teraz zdejmujemy z ognia i dodajemy gorczycę. Doprawiamy pieprzem, solą. Ostudzmy i filety śledziowe odsączamy ręcznikami papierowymi. Kroimy w nieduże kawałki i dodajemy do wcześniej przygotowanych składników. Należy przechowywać w słoiku, w lodówce. Śledzie po kaszubsku smakują wyśmienicie z pieczywem lub z ziemniakami. Smacznego!

Źródło: Gotujmy

Zdjęcie: Facebook/Magda Gessler

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.