Ten przepis na śledzie po kaszubsku jest prosty, a danie jest pyszne. Magda Gessler sama stworzyła ten rewelacyjny przepis na tę doskonałą potrawę. Spróbujcie koniecznie!
Pyszne śledzie
Śledzie po kaszubsku to po prostu śledzie w pomidorowo-cebulowej odsłonie. Magda Gessler przygotowała wyjątkowy przepis. Śledzie warto jeść nie tylko w Wigilię, ale na co dzień. Wypróbujcie koniecznie ten przepis autorstwa znanej restauratorki.
Składniki:
-500 g filetów śledziowych typu matjas
-300 g cebuli
-2 łyżki cukru
-1/4 szklanki oleju
-4 łyżki octu
-3 ziarenka ziela angielskiego
-3 liście laurowe
-pół łyżeczki gorczycy
Przygotowanie:
Płaty śledziowe wypłuczcie i wymoczcie przez 2-3 godziny. Wodę trzeba zmieniać 3-4 razy. Na rozgrzanym oleju zeszklijcie pokrojoną cebulę. Dodajcie cukier i jeszcze chwilę posmażcie. Teraz należy wlać ocet, ziele angielskie, liście laurowe, koncentrat pomidorowy, Wszystko dusimy przez kilka minut. Teraz zdejmujemy z ognia i dodajemy gorczycę. Doprawiamy pieprzem, solą. Ostudzmy i filety śledziowe odsączamy ręcznikami papierowymi. Kroimy w nieduże kawałki i dodajemy do wcześniej przygotowanych składników. Należy przechowywać w słoiku, w lodówce. Śledzie po kaszubsku smakują wyśmienicie z pieczywem lub z ziemniakami. Smacznego!
Źródło: Gotujmy
Zdjęcie: Facebook/Magda Gessler