Obiad nie zawsze musi składać się z dwóch dań, a nawet lepiej, by było to jedno danie. I tu odżywcza, wartościowa zupa świetnie spełnia swoje zadanie.
Dania jednogarnkowe sprawadzają się, gdy nie mamy zbyt dużo czasu na gotowanie, a także gdy obiad jemy późnym popołudniem. Wtedy zupa jest bardzo dobrym wyborem, szczególnie jeśli zawiera sporo warzyw i dodatek mięsa (wegetarianie zastąpią je innymi źródłami białka).
Przepis na zupę z indykiem i kukurydzą podaje blogerka – Mama Biegaczka.
„Składniki:
– połowa piersi z indyka, ok. 1 kg;
– 1 puszka kukurydzy;
– 2 średnie marchewki;
– 1 średnia pietruszka;
– 3 duże ziemniaki;
– 1/2 czerwonej papryczki chilli;
– 2 ząbki czosnku;
– 1 średnia czerwona cebula;
– 2 łyżki masła klarowanego;
– przyprawy: kilka ziaren kozieradki, kolendry i ziela angielskiego, liść laurowy, biały i kolorowy pieprz, wegeta, 1 łyżka curry, 1/2 łyżeczki kurkumy.”
Jak Mama Biegaczka przygotowuje zupę?
„Najpierw wykrój z indyka błony i pokrój go w małą kostkę, 1-2 cm. Cebulę, czosnek i papryczkę chilli pokrój w kostkę i zeszlij na rozgrzanym maśle w szybkowarze. Po kilku minutach dodaj mięso, smaż wszystko razem kilka minut i zalej wodą, około 2 l. Gdy w garnku się rumieni cebula z mięsem lub już powoli gotuje czas na resztę warzyw. Ziemniaki pokrój w kostkę, natomiast marchew i pietruszkę zetrzyj na tarce lub użyj do tego malaksera. Wszystko wrzuć do garnka. Na końcu dodajemy odsączoną kukurydzę z puszki i doprawiamy. Szybkowar zamykamy i gotujemy wszystko około 50 minut.”
Zupa jest gotowa, choć można jeszcze ją wzbogacić i dodać do niej grzanki czy ryż.
Zobacz też: Lagun hitem Internetu! Od czego zaczęła się popularność laguna?