Już w sierpniu kupić możemy polskie śliwki, które towarzyszyć nam będą aż do pierwszych jesiennych miesięcy.
W wypiekach najczęściej śliwki łączymy z cynamonem, ale przecież każdy z nas zna też smak śliwki w czekoladzie. I właśnie takie połączenie proponuje Lara Gessler jeśli chodzi o ciasto ze śliwkami.
Co będzie potrzebne do przygotowania ciasta?
2 żółtka
50g cukru pudru
100g masła 82%
150g przesianej mąki pszennej
Opcjonalnie (polecam) skórka otarta z pomarańczy i ziarenka z 1/2 łaski wanilii
8-10 śliwek
50g czekolady deserowej
1 łyżka powideł śliwkowych
Ciasto przygotowuje się w nietypowy sposób, bo najpierw trzeba posiekać masło z cukrem pudrem i skórką. Następnie dodać mąkę i znów posiekać.
Do takiej mieszanki dodajemy żółtka, zagniatamy i wkładamy do lodówki na 40 minut.
Po tym czasie wałkujemy i wkładamy do formy, tak by zostawało więcej ciasta po bokach.
Środek smarujemy powidłami śliwkowymi, następnie posypujemy startą czekoladą i kładziemy połówki śliwek.
Zawijamy boki ciasta i wkładamy do lodówki na 10 minut.
Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.