Tę pizzę zrobi dosłownie każdy. Jednak nie każdy ma świadomość, że w Polsce mamy nasz odpowiednik słynnej włoskiej pizzy. Warto wypróbować przepis i cieszyć się tym pysznym smakiem.
Składniki:
-1 szklanka wody
-40 g świeżych drożdży
-1 łyżeczka cukru
-szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka soli
-2 łyżki oliwy z oliwek
-350 g żółtego sera
-400 g pieczarek
-2 cebule
-papryka
Przygotowanie:
W dużej misce umieść pokruszone drożdże, cukier i wodę. Całość wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. Następnie po upływie tego czasu wsyp mąkę, dodaj sól i oliwę. Masę zagniataj przez 10 minut. Przygotowaną masę odstaw w ciepłe miejsce na dwie godziny. Pokrój cebulę i pieczarki, podsmaż wszystko. Ciasto rozwałkuj, połóż na nie pieczarki i cebulę, posyp tartym serem i papryką. Pizzę piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 25 minut.
Sekret polskiej pizzy
Przygotowanie tej pizzy jest bardzo proste. Jej sekret tkwi w cieście, które powinno wystarczająco długo wyrastać. Polska pizza będzie doskonałym daniem na obiad, kolację czy smaczną przekąskę w ciągu dnia. Smacznego!
Źródło: Radio Zet
Zdjęcia: Pexels
–