Panierka do kotletów nie musi być tłusta i niepotrzebnie tucząca. Przedstawiamy kilka pomysłów na zdrowe i pyszne panierki do mięsa. Wystarczy wykorzystać nasz kulinarne porady i jeść zdrowiej.
Panierka to podstawa
Kuchnia polska panierką stoi. Stosuje się ją do mięsa czy ryb. Wszystko po to, by danie było smaczne i chrupiące. Jednak panierka przeważnie jest bardzo tłusta i tucząca. To dodatkowe kalorie, które idą nam w biodra. Jednak panierkę można zrobić inaczej i nieco ją odchudzić.
Zdrowa i pyszna panierka
Możemy przygotować panierkę z płatków owsianych, kukurydzianych, orzechów czy z pestek. Kotlety w takiej panierce smakują wyśmienicie i nie mają aż tylu kalorii, jak w tradycyjnej panierce.
Z chleba pełnoziarnistego
Panierkę można przygotować z pełnoziarnistego chleba. Trzeba najpierw ususzyć taki chleb, a następnie zetrzeć go na tarce. Taka panierka będzie zdrowa i na pewno wyśmienita.
Z orzechów
Panierka przygotowana z orzechów zawiera kwasy tłuszczowe, błonnik i witaminy. Kotlety są i smaczne i zdrowe dzięki orzechom. Najpierw ulubione orzechy trzeba zmielić i potem wykorzystać je do przygotowania mięsa. Najlepiej sprawdzą się orzechy włoskie, pistacje, laskowe.
Z płatków owsianych
Panierka z płatków owsianych doskonale zastąpi bułkę tartą. Płatki owsiane zawierają witaminy z grupy B, magnez, mangan oraz kwas foliowy. Do przyrządzenia panierki możemy tez użyć krakersów, pestek dyni, parmezanu, pestek słonecznika, nasion chia czy siemienia lnianego. Kotlety w takiej panierce będą wyśmienitym i zdrowym rozwiązaniem kulinarnym. Smacznego!
Źródło: Gotujmy
Zdjęcia: Pexels