25 września 2021

Oto sposób na jajecznicę IDEALNĄ! Wypróbuj go koniecznie!

Jajecznica jest zawsze dobrym pomysłem na proste i szybkie śniadanie. Jednak czasem brakuje tego „czegoś” w tym śniadaniowym przysmaku. Zdradzamy sposób na super jajecznicę. Ten trik stosują szefowie kuchni!

Pyszna jajecznica

Każdy z nas ma swój sposób na przygotowanie jajecznicy. Jeden sposób jest lepszy, drugi trochę gorszy. Przedstawiamy sposób hiszpańskiego szefa kuchni, Ryan’a Bartlowa’a. Możecie go śmiało wypróbować! Ryan gotował w najlepszych restauracjach na świecie. Ma swój sposób na przepyszną jajecznicę.

Super sposób

Szef kuchni radzi, by nie mieszać jajek na jednolitą masę. Nieidealnie rozmieszane białka i żółtka sprawią, że jajecznica będzie miała pyszny smak. Jajecznica zyska też marmurkową teksturę. Przy smażeniu trzeba uważać na temperaturę. Ostatni etap ścinanie odbywa się na wyłączonym palniku. Ciepło, które jest na patelni jest wystarczające. Istotne jest, żeby dobrać odpowiedni rozmiar patelni. Lepiej jest wybrać mniejszą, niż większą patelnię. Na większej jajka stworzą zbyt cienki placek. Usmażą się zbyt szybką i stracą tak ważną wilgoć. Ważne jest, żeby często mieszać jajka. Zyskają puszystość i się nie przypalą. Nie należy tez żałować tłuszczu. Jednak trzeba uważać, by nie przesadzić też z ilością tłuszczu. Ma być go w sam raz.

Tajemnica jajecznicy.

Tajemnica jajecznicy idealnej tkwi w jednym składniku. Chodzi o śmietanę, którą dodajemy do masy jajecznej. Najlepiej będzie, gdy wymieszamy śmietankę 30% z maślanką. To zapewni naszej jajecznicy niepowtarzalny, pyszny smak.

Źródło: Gazeta

Zdjęcia: Pexels

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.