16 maja 2021

Oto najlepsze triki kulinarne! Koniecznie wypróbuj!

Czasem potrzebujemy szybkiej i sprawdzonej porady w kuchni. Wszystko po to, żeby ułatwić sobie życie i uratować danie. Zobacz, co możesz zrobić, żeby twoje gotowanie było pyszne i bez przykrych niespodzianek.

Skuteczne triki w kuchni:

Żeby szybko ubić pianę z białek, dodaj do nich odrobinę soli. To ułatwi ci ubijanie.

Jeśli nie chcesz, żeby makaron posklejał się w trakcie gotowania, to dodaj do wody trochę oliwy z oliwek.

Jeśli dodajesz sól do gotowania potraw, to tym samym wydłużasz czas gotowanie. Posól potrawę w trakcie gotowania.

Pieczarki myj pod bieżącą wodę, moczone w misce, tracą swój smak i właściwości odżywcze.

Żeby w mące nie pojawiły się szkodniki, włóż do opakowania liść laurowy.

Jeśli przeszkadza ci zapach kalafiora, to włóż do garnka gdy gotujesz, kawałek suchej skórki z chleba lub liść laurowy.

Gdy tłuczesz mięso na kotlety, a ono się rozrywka, na tłuczek załóż woreczek foliowy.

Żeby bakalie nie opadły na dno ciasta, przed wrzuceniem ich do niego, obtocz je w mące.

Nie sól wątróbki przed smażeniem, mięso będzie twarde.

Gdy pomidory są tak miękkie, że nie dają się pokroić, włóż je na 20 minut do zimnej wody.

Gdy ser żółty za bardzo wyschnie, zalej go mlekiem.

Żeby zachować świeży smak ryby, rozmrażaj ją w mleku.

Żeby jajecznica byłą bardziej puszysta, dodaj do niej odrobinę mleka.

 

Źródło: Polki

Zdjęcia: Pexels

 

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.