18 maja 2021
To bardzo prosty przepis, który oparty jest na drożdżach i mące pszennej. Chleb wychodzi miękki, puszysty i mocno porowaty. Nie wymaga długiego zagniatania.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 500 ml ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
- płaska łyżeczka cukru
- 4 łyżki płatków owsianych
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
W misce wymieszaj mąkę z solą, a do miski wkrusz drożdże, cukier, płatki owsiane, dodaj ciepłą wodę. Dodaj olej i mąkę z solą. Wyrób ciasto łyżką lub mikserem. Na końcu możesz dodać ziarna, jakie lubisz.
Miskę z ciastem należy nakryć ściereczką na około 30-40 minut. Aż masa podwoi swoją objętość. Formę do keksa nasmaruj olejem i oprósz mąką. Przełóż do niej wyrośnięte ciasto.
Chleb piecz przez około 60 minut.
Następnie, gdy wyciągniesz go z pieca, ostudź przez 10 minut. Wyjmij i pozostaw do dalszego wystygnięcia.
Smacznego!
Źródło: Domowe Wypieki
Zdjęcia: Pexels