1 lipca 2021

Marzysz o pysznym obiedzie? Wypróbuj przepis Magdy Gessler na PLACKI ZIEMNIACZANE!

Magda Gessler ujawnia sekretny przepis na wyśmienite placki ziemniaczane. Danie jest puszyste i chrupiące. Te placki ziemniaczane przygotujesz szybko i zachwycisz się ich smakiem.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • łyżka śmietany
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Obierz ziemniaki i cebulę. Zetrzyj wszystko na tarce o drobnych oczkach. Przełóż na sitko i odciśnij nadmiar wody. Do startych ziemniaków dodaj jako, mąkę i czosnek. Najważniejszą czynnością jest odlanie soku z naczynia i pozostawienia skrobi na samym dnie. Następnie dodaj skrobię razem ze śmietaną do masy na placki. Taką masę smażymy na oleju. Gdy osiągną złoty kolor to przekładamy je na papier, tak by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Pexels

Czy placki tuczą?

Średni placek ziemniaczany ma około 120 kalorii. Jednak kaloryczność zależy od składników, jakich użyliśmy. Przyjęło się, że na 100 g placków ziemniaczanych przypada 268 kalorii. Mają one w sobie 9 g białka, 41 g węglowodanów i 49 g. tłuszczu. Wiele też zależy od tego z czym podamy nasze placki.

Z czym podawać placki?

Placki ziemniaczane można jeść w sposób wytrawny i słodki. Wiele osób podaje je z musem jabłkowym, śmietaną, albo dżemem. Niektórzy śmietanę doprawiają jeszcze cukrem. Natomiast inni wolą twarożek ze szczypiorkiem. Do placków ziemniaczanych idealnie pasuje też sos węgierski oraz rozmaite warzywa. Na pewno każdy wybierze dodatek odpowiedni dla siebie. Życzymy smacznego!

Źródło: Gazeta Wyborcza

Zdjęcia: Facebook/Magda Gessler; Pexels

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.