15 maja 2021
Elizabeth Taylor słynęła z tego, że wiecznie była na diecie. Nie przepadała za gotowaniem, a gdy to robiła, wybierała proste dania. Taki właśnie jest kurczak na winie. Spróbuj i zachwyć się tym smakiem.
Składniki:
-4 udka z kurczaka
-2 szalotki
-2 ząbki czosnku
-1 szklanka białego, wytrawnego wina
-liść laurowy
-2 łyżki oleju
-sól, pieprz
Przygotowanie:
Kurczaka dokładnie osusz, rozgrzej w rondlu dwie łyżki oleju, udka wyłóż skórą do dołu. Smaż na ogniu ok. 3 minut, aż skórka się zarumieni. Posiekaj szalotki i czosnek, przewróć kurczaka na drugą stronę. Wsyp cebulę i czosnek. Smaż nadal przez 3 minuty. Dodaj liść laurowy, wlej wino i zmniejsz temperaturę. Przykryj i duś na wolnym ogniu przez godzinę. Na końcu posól i popieprz.
Podawaj z ryżem i surówką.
Smacznego!
Źródło: Niedzielny Kucharz
Zdjęcia: Pexels