15 maja 2021

Kurczak na winie Elizabeth Taylor! Prosty i aromatyczny!

Elizabeth Taylor słynęła z tego, że wiecznie była na diecie. Nie przepadała za gotowaniem, a gdy to robiła, wybierała proste dania. Taki właśnie jest kurczak na winie. Spróbuj i zachwyć się tym smakiem.

Składniki:

-4 udka z kurczaka

-2 szalotki

-2 ząbki czosnku

-1 szklanka białego, wytrawnego wina

-liść laurowy

-2 łyżki oleju

-sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Kurczaka dokładnie osusz, rozgrzej w rondlu dwie łyżki oleju, udka wyłóż skórą do dołu. Smaż na ogniu ok. 3 minut, aż skórka się zarumieni. Posiekaj szalotki i czosnek, przewróć kurczaka na drugą stronę. Wsyp cebulę i czosnek. Smaż nadal przez 3 minuty. Dodaj liść laurowy, wlej wino i zmniejsz temperaturę. Przykryj i duś na wolnym ogniu przez godzinę. Na końcu posól i popieprz.

Podawaj z ryżem i surówką.

Smacznego!

Źródło: Niedzielny Kucharz

Zdjęcia: Pexels

 

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.