6 maja 2021

Jaka jest najzdrowsza zupa świata? To wcale nie rosół! Zrobicie ją za grosze!

Większość z nas doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że zupy to nie tylko bardzo smaczny posiłek. To również prawdziwa bomba witaminowa. W ostatnim czasie częściej zastanawiamy się właśnie nad właściwościami zdrowotnymi serwowanych dań. Zapewne niektórzy nadal myślą, że najbardziej wartościową zupą jest rosół. Jak się przyjęło pomaga nie tylko w przeziębieniu.

Ostatnie źródła donoszą jednak, że najzdrowszą zupą jest zupa soczewicowa. Potwierdziła to antenie stacji Zwiezda znana dietetyczka Olga Dekker. Jak sama zaznaczyła zupa ta jest bogata w białko, ale jest także znakomitym źródłem błonnika, witamin oraz minerałów. Warto zauważyć, że 100 g ugotowanej soczewicy zawarte jest 9,02 g białka, 7,9 g błonnika. Trzeba też dodać, że soczewica zawiera spore ilości Witaminy C, bowiem 1,5 mg. Jak dodała Olga Dekker zupa ta ma wpływ na odporność. Ponadto duża zawartość białka może być doskonałą alternatywą dla białka zwierzęcego, czyli mięsa. Co prawda jak podaje Instytut Żywności i Żywienia białko pochodzące z soczewicy nie jest pełnowartościowym białkiem, jednak w połączeniu z innymi dodatkami np. warzywami może stworzyć pełnowartościowy posiłek.

Drugą zupą, od której nie należy stronić na obiedzie jest bulion zawierający mięso oraz sporą ilość warzyw. Co więcej warzywa mogą być zarówno świeże, jak i mrożone. Według wspomnianej dietetyczki najlepiej dodać fasolę strączkową, cukinię czy korzeń selera, zapewniające minimum węglowodanów prostych. Z kolei porcja mięsa będzie naszym źródłem białek i tłuszczy. Natomiast warzywa będą źródłem błonnika.

W naszej opinii brzmi to całkiem dobrze, nas skusiło do przyrządzenia tych dwóch potraw. Najpierw oczywiście wybierzemy zupę z soczewicy, potem tradycyjnie na stole pojawi się bulion z mięsa i warzyw.

Źródło:  sputniknews

Zdjecie: Pixabay

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.